Allied Spirit II: Mechanizované a tankové jednotky tvrdě cvičí

12.08.2015 18:11

Před tím, než začnou plnit úkoly v sestavě brigádního úkolového uskupení, zapojují se jednotky na cvičení Allied Spirit II do samostatných rotních a praporních operací. Zaměřují se při nich na jednu konkrétní taktickou činnost.

Allied Spirit II: Mechanizované a tankové jednotky tvrdě cvičí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci se vrátili z mise

V plné bojové zátěži jsou příslušníci 74. praporního úkolového uskupení. Po přesunu do taktických prostorů jednotlivých rot a vybudování zázemí pro život v poli jednotky začínají plnit bojové úkoly.

Tankisty čekal vleklý boj

Tanková rota kapitána Petra Vítka, posílená četou bojových vozidel pěchoty, obdržela rozkaz zastavit postupujícího nepřítele a vytlačit jej zpět za určenou hranici.

Během chvilky vojáci vytvořili improvizovaný plastický stůl, kde velitel roty vydává úkoly. Američtí pozorovatelé ještě kontrolují funkčnost simulačního systému MILES a může být vydán povel k odjezdu. V pochodové sestavě se jednotka rychle přesunuje do stanoveného prostoru, následuje rozkaz k rozvinutí do bojové linie. Díky informacím od nadřízeného velitel roty přesně zná sílu nepřítele, jeho rozmístění i směr postupu.

„Přesto se nám zpočátku jeho postup nedařilo zastavit, díky simulačnímu systému má totiž nepřítel dokonalý přehled o postupu mojí roty a dokázal se mu přizpůsobit. Za chodu jsme tedy museli reagovat a korigovat směr hlavního postupu. Dostali jsme se do vleklého boje, kde nám pomohlo posílení mechanizovanou četou. Nakonec se úkol podařilo splnit,“ uzavírá tuto epizodu kapitán Vítek.

Mechanizovaná rota dobývala vesnici

Jiný úkol čekal mechanizovanou rotu pod velením kapitána Karla Zetochy. „Musíme dobýt vesnici Ravensdorf, obsazenou nepřítelem. Vysílám první četu, posílenou tanky, aby zleva izolovala celý prostor a zabránila nepříteli přisunout posily. Další dvě čety potom zprava zaujmou výchozí postavení k útoku, přesunou se co nejblíže k vesnici a poté postupně, dům od domu, vyčistíme celou vesnici. Předpokládám, že celá operace bude trvat 6 až 8 hodin,“ shrnuje svůj plán velitel roty.

Úkoly obdobného typu cvičí mechanizované a tankové jednotky několik dnů, následovat bude plnění úkolu společně, v celém praporu. Složení praporu budí u cvičících partnerů velký respekt. „Disponuje mohutnou bojovou a palebnou silou a v možnostech velitele je tak variabilně využívat různé bojové prostředky pro specifické druhy operací,“ uvedl velitel 74. praporního úkolového uskupení podplukovník Martin Botík.

 Vojáci si postavili polní ubytování

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…