Allied Spirit II před startem: Připravit 430 kusů techniky dá zabrat

07.08.2015 18:40

Ve výcvikovém centru americké armády v německém Hohenfelsu vrcholí příprava příslušníků 7. brigádního úkolového uskupení na cvičení Allied Spirit II.

Allied Spirit II před startem: Připravit 430 kusů techniky dá zabrat
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Dokončuje se výstavba jednotlivých míst velení a připravují se prostory pro rozmístění vojsk v poli, štáby velitelství a podřízených jednotek dolaďují standardní operační postupy, dokončují přípravu jednotlivých pracovišť a již analyzují úkoly, obdržené od nadřízeného. Vojáci si vyzvedli zbraně a munici, zamaskovali bojovou techniku a začala také instalace simulačního systému MILES, který zaznamená vyřazení techniky z boje. Probíhají nácviky ochrany míst velení i jejich přesunů, opakují se vojenské drily, uskutečňuje se zdravotní i spojovací příprava, část řidičů absolvovala školení na americká vozidla HUMWEE, která budou českým vojákům zapůjčena.

Velmi rušno je v parcích vojenské techniky

Po přesunu je nutno vozidla ošetřit a připravit na zátěž, která je v nejbližších dnech čeká. „Naše samohybné houfnice DANA čeká těžká zkouška,“ vysvětluje rotmistr Marek Švehla, technik dělostřelecké baterie, který společně s dílenskými specialisty řešil jejich opravy. „Během tohoto měsíce intenzívního výcviku očekáváme, že včetně příjezdu a odjezdu najedou skoro 1000 kilometrů, což zdaleka není běžná norma. Proto nyní kontrolujeme všechna vozidla, aby byla stoprocentně připravena.“ Na několika podvozcích museli opraváři řešit únik oleje z náboje kola, jinde opravovali náhon chlazení. S několika technickými problémy si museli poradit i specialisté čety oprav 74. lehkého motorizovaného praporu. „Například nám prasklo potrubí centrálního huštění na obrněném vozidle Iveco. Náhradní zde nemáme, tak jsme si jej museli vyrobit,“ říká pyšně mechanik četař Ladislav Mařík.

„Péče o 430 kusů techniky dá pořádně zabrat, řidiči a mechanici pracují od rána do večera. Zní to už sice jako otřepaná fráze, ale naši specialisté si dokáží poradit s každou situací. Oprava v polních podmínkách jim nedělá problém, vždy jsou schopni najít funkční technické řešení. Veškerá vyvezená technika je bojeschopná,“ chválí své odborníky kapitán Zbyněk Volný, důstojník logistiky, odpovědný za provoz vozidel.

 Zbraně byly do prostoru cvičení převezeny v kontejnerech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…