Alquist z CIIRC ČVUT se prokonverzoval k prvnímu místu v Amazon Alexa Prize

17.08.2021 12:09

V pondělí 16. srpna vyhlásila společnost Amazon vítěze již čtvrtého ročníku soutěže Alexa Prize Social Bot Grand Challenge. Po třech letech na stříbrné a bronzové pozici získal letos tým z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) vyvíjející bota Alquista kov nejcennější – zlato.

Alquist z CIIRC ČVUT se prokonverzoval k prvnímu místu v Amazon Alexa Prize
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Konverzační robot (chatbot) Alquist se zrodil na CIIRC ČVUT v roce 2016, kdy skupinka studentů pod vedením experta na umělou inteligenci Jana Šedivého poprvé poslala přihlášku do soutěže Alexa Prize vyhlášené americkým Amazonem. Amazon je tehdy poprvé vybral mezi týmy, převážně amerických univerzit, jimž zadal úkol vytvořit sociálního bota, který bude se svými uživateli schopen plynule hovořit, reagovat na dotazy, podávat informace a bavit. To vše na jeho zařízeních s virtuální asistentkou Alexou. V prvním ročníku se český tým umístil na skvělé druhé příčce, což bylo samozřejmě obrovskou motivací k tomu účastnit se i dalších ročníků.

„Získat první místo je samozřejmě úplně neuvěřitelný pocit. Na stupních vítězů jsme sice už po čtvrté, ale tohle je naše první celkové vítězství. Letos jsme se snažili vytvořit systém schopný pružné konverzace, který syntetizuje přístupy s připravenými scénáři a zároveň se dokáže lépe přizpůsobit potřebám uživatelů, a to se nám nejspíš vyplatilo,” říká tým leader Jakub Konrád.

Po dvou druhých a jednom třetím místě konečně v tomto, již čtvrtém ročníku, dosáhl tým mety nejvyšší a virtuálně si z Ameriky přivezl zlato. Uživatelé i porotci tak potvrdili, že konverzace, které vedli s Alquistem, byly nejdelší, nejlepší, nejhodnotnější a nejvtipnější a to i přes to, že je programovali studenti, jimž angličtina není mateřským jazykem a americké prostředí i společnost se od té naší dost liší. Ve finále porazili všechny své americké konkurenty ze Stanford University (2. místo), University of Buffalo (3. místo), University of California, Santa Cruz (finalista) a Emory University (finalista).

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí

Kromě uznání za skvěle odvedenou práci a reprezentaci nejvýznamnější české technické univerzity na mezinárodním poli, získává tým za 14minutový rozhovor se strojem i finanční odměnu ve výši půl milionu dolarů.

Složení týmu působícího na CIIRC ČVUT pod vedením Jana Šedivého pro rok 2021: Jakub Konrád (vedoucí, Fakulta elektrotechnická ČVUT), Petr Marek (Fakulta elektrotechnická ČVUT), Petr Lorenc (Fakulta elektrotechnická ČVUT), Van Duy Ta (CIIRC ČVUT), Ondřej Kobza (CIIRC ČVUT) a Jan Pichl (účastnil se v první části soutěže, Fakulta elektrotechnická ČVUT).

I do tohoto ročníku zasáhla coronavirová pandemie a probíhal virtuálně a na dálku, takže se soutěžící týmy nepotkaly na živo ani na summitu v Seattlu ani na závěrečném vyhlášení v Las Vegas, jak tomu bylo v prvních dvou letech soutěže. I přes nedostatek těchto živých záznamů vytvořil Amazon video, v němž představuje jednotlivé týmy a popisuje průběh soutěže. Video je dostupné ZDE.

Oficiální zpráva organizátorů soutěže je k dispozici ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků takzvaného škálování všech výzkumných organizací dle Metodiky 2017+, které schválila na konci března 2021 Rada pro výzkum, vývoj a inovace, bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více na ZDE.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky je moderní vědecko-výzkumný ústav Českého vysokého učení technického v Praze (CIIRC ČVUT), který spojuje excelentní výzkumné týmy, mladé talenty a unikátní know-how s cílem posouvat technologické hranice a navázat na to nejlepší z tradic českého technického vzdělávání. Těžiště výzkumné práce CIIRC ČVUT se zaměřuje na čtyři základní pilíře: průmysl, energetiku, chytrá města a zdravou společnost, a to jak v základním, tak aplikovaném výzkumu. CIIRC ČVUT byl založen v roce 2013, přičemž plný provoz zahájil v polovině roku 2017 v nově postavené budově. V současné době čítá téměř 300 zaměstnanců v 8 výzkumných odděleních, která jsou doplněna tzv. Centry včetně Testbedu pro Průmysl 4.0. Oblast odborného zájmu CIIRC ČVUT je široká: zahrnuje umělou inteligenci, robotiku, automatické řízení a optimalizaci, počítačovou grafiku, počítačové vidění a strojové učení, automatické rozhodování, návrh softwarových systémů a výpočetních prostředků, návrh rozhodovacích a diagnostických systémů a jejich aplikace v medicíně, bioinformatiku, biomedicínu či asistenční technologie. ČVUT CIIRC vytváří jedinečný ekosystém akademicko-průmyslové spolupráce, ve kterém využívá diverzifikované formy financování projektů z národních, evropských a soukromých zdrojů. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…