Analýza energetických cílů stran kandidujících ve vybraných krajských městech v komunálních volbách 2014

01.10.2014 16:50

Anketními otázkami jsme oslovili zástupce kandidujících stran do komunálních voleb, které se uskuteční 10. - 11. října 2014. Cílem ankety bylo zjistit priority politických subjektů v komunální energetice. Strany jsme oslovili v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem a Liberci.

Analýza energetických cílů stran kandidujících ve vybraných krajských městech v komunálních volbách 2014
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna

Naše otázky se týkaly těchto témat:

• Podpora další energetické renovace obecních domů a budov a rekonstrukce budov minimálně v pasivním standardu.

• Záměr stran aktualizovat městské energetické koncepce – v jakém časovém horizontu a jaké podobě.

• Podpora městských investic do instalací obnovitelných zdrojů energie na městské budovy, nebo pořízení bioplynových městských stanic na zpracování komunálního odpadu v případě obnovení systému podpory pro malé OZE.

Z námi oslovených stran reagovala zhruba třetina, svou odpověď nám v žádném z krajů nedodala např. strana KDU-ČSL (mimo Trojkoalice kandidující v Praze), přesto lze z obdržených odpovědí vysledovat následující trendy v podpoře komunální energetické politiky pro následující volební období oslovených stran:

• naprostá většina stran podporuje energetickou renovaci obecních budov,

• rámcově se strany přiklánění k nutnosti aktualizovat městské energetické koncepce,

• strany se nebrání rozšíření obnovitelných zdrojů energie na městských budovách  -a to zejména v případě, že by existovala možnost získat investiční podporu například v rámci operačních programů.

Pokračování v energetických renovacích obecních budov vidí strany jako nutnost. Ne všichni se však shodnou na podobě těchto renovací. „Velkou chybou, která se praktikuje i v Brně, je, že investice do energetických úspor se většinou realizuje pouze formou zateplení budov a výměny jejich oken, což v mnoha případech nepřinese požadovanou úsporu, ale politici jsou spokojeni, protože dům vypadá hezky a mají čárku za splněný úkol.“ kandidát na brněnského primátora za TOP 09 Jaroslav Kacer.

Často je také kladen důraz na individuální posuzování projektů a ekonomickou efektivitu: „situaci nutno posuzovat individuálně s přihlédnutím k charakteru a stavu jednotlivých budov a ekonomické efektivitě“ (Hnutí ANO v Ostravě, Tomáš Macura), na využití údajů termovizního snímkování (KSČM v Praze, Marta Semelová), na kvalitně zpracovaný energetický audit (TOP 09 v Brně, Jaroslav Kacer), nebo na možnost kofinancování z externích fondů (ČSSD, Brno).

Dosažení pasivního standardu budov je zatím vnímáno jako hudba budoucnosti, někdy se zdá být přímo snem (Hnutí Změna v Liberci, Jaromír Baxa).

Aktualizace energetické koncepce je považována za jednu z priorit většiny oslovených stran, v některých městech však musí dojít k jejímu vytvoření (Ostrava, Ústí nad Labem), jelikož zde doposud nic takového neexistovalo. Někteří potenciální zastupitelé měst tuto agendu však nepovažují za prioritu (ODS v Ostravě).

Hlavní úkoly hodné aktualizace v energetických koncepcí měst podle oslovených stran potom jsou:

• Posílení centralizovaného vytápění, podpora dalšího zateplování budov, energetická regulace nové výstavby v Praze a podpora dalších tzv. kotlíkových dotací (KSČM, Praha).

• Výměna zastaralých a dosluhujících rozvodů centrálního vytápění a zásobování TUV, zejména tam, kde hrozí povodňová rizika (TOP 09, Liberec).

• Konvenční snižování energetické náročnosti budov, odborná rekonstrukce stávajících rozvodů v majetku Tepelného hospodářství města Ústí nad Labem, decentralizace zásobování teplem v konkrétních příkladech, snižování emisí (PRO! Ústí, Ústí nad Labem).

• Úspora energií a snížení cen a závislosti na plynu (TOP 09, ODS, Brno).

V případě obnovení podpory pro malé obnovitelné zdroje energie by strany investovaly zejména do fotovoltaiky instalované na obecní budovy – školy, školky, úřady a solárního ohřevu vody. Na řadě míst také již budují nebo uvažují o výstavbě bioplynové elektrárny na zpracování komunálního odpadu, která bude spojena s kompostárnou.

Zásadním aspektem rozhodujícím pro instalaci OZE na městské úrovni je to, zda nenarušují ráz historické zástavby, finanční návratnost projektů a celková energetická koncepce města. Důležitým impulsem pro podporu šetrných energetických projektů je také dostupnost dotací: „Čekáme na dotační programy, zacílené na využívání energie z obnovitelných zdrojů. Až budou otevřeny, podpoříme instalace odpovídajících zařízení do obecních budov - úřadů, škol, bytových domů, kulturních zařízení apod.“ kandidát na primátora za ODS v Brně František Vižďa.

Zajímavý směr lze pak zachytit v odpovědi PRO!Ústí, které se hlásí k mezinárodním závazkům na snižování emisí: „Naší vizí je v tomto ohledu připojení Ústí nad Labem jako jednoho z prvních větších měst v Čechách k tzv. Klimatické alianci, s cílem mj. snížit emise CO2 per capita do roku 2030 na polovinu oproti roku 1990.“ (Ústí nad Labem: PRO! Ústí)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…