Antimonopolní úřad prověřil zakázku na nákup pneumatik

01.06.2015 15:53

Zakázka na nákup pneumatik proběhla zcela transparentně a podle pravidel.

Antimonopolní úřad prověřil zakázku na nákup pneumatik
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže byl v článku „Úřad proti plýtvání sám plýtvá, pneumatiky pořídil dvakrát dráž“ zveřejněném na zpravodajském webu idnes.cz nařčen z nehospodárného výběru dodavatele pneumatik pro služební vozidla.

Úřad jakožto dohledový orgán nad zadáváním veřejných zakázek si je dobře vědom skutečnosti, že v této oblasti musí jít příkladem. Proto ve svých zadávacích řízeních dbá velice striktně na dodržování všech právních předpisů pro zadávání veřejných zakázek. Nadto má Úřad zpracovanou podrobnou interní metodiku pro zadávání zakázek, včetně zakázek malého rozsahu, která stanovuje ještě přísnější pravidla. Při zadávání zakázky na dodávku pneumatik a souvisejících servisních služeb byly všechny výše uvedené předpisy a interní směrnice beze zbytku dodrženy. Výběrové řízení bylo vypsáno na elektronickém tržišti jako otevřené, přímo bylo prostřednictvím tržiště prokazatelně osloveno pět dodavatelů, zúčastnit se mohla i kterákoliv další firma, která je na tržišti zaregistrována. Nabídky obdržel Úřad dvě, z nich jednu musel vyloučit kvůli tomu, že nesplňovala ani základní požadavky stanovené v zadávací dokumentaci.

Ve vysoutěžené ceně pak není zahrnuta pouze cena pneumatiky, ale také její montáž, demontáž a vyvážení a související úkony a kontinuální přístup k servisním službám, které se dodavatel zavázal poskytovat po dobu tří let. Smluvní podmínky pak také zajišťují dodržování vysoké kvality dodávaných pneumatik, které Úřad požadoval s ohledem na povinnost zajistit bezpečnost provozu služebních vozidel. Kvalita přitom musí být dodavatelem bezpodmínečně dodržena a nepřipadá tedy v úvahu možnost, že by Úřad obdržel pneumatiku nižší kvality.

Při výběrovém řízení postupoval Úřad v souladu s usnesením vlády, podle něhož musejí orgány veřejné správy nakupovat určité komodity výlučně přes tzv. elektronická tržiště. Při nákupu přes elektronické tržiště pak samozřejmě nelze vždy dosáhnout na ceny pneumatik, které jsou nabízeny některými levnými e-shopy na internetu. Článek navíc ignoruje skutečnost, že Úřad nakupoval především službu, kterou by mu žádný z těchto e-shopů nebyl schopen zajistit. Pokud v uvedené zakázce vznikl jakýkoliv problém, pak jej nelze hledat v postupu Úřadu, ale spíše vede k úvaze, o celkové efektivitě systému nákupů přes elektronické tržiště, který je pro řadu dodavatelů příliš administrativně zatěžující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…