Aquasoft: Mobilní aplikace Veterinární Mapa přispívá k ochraně zdraví obyvatel ČR

26.11.2013 17:31

Pro uživatele mobilních zařízení je určena aplikace Veterinární mapa, která zobrazuje výsledky kontrol potravin živočišného původu a informace o veterinární nákazové situaci v ČR. Aplikaci, kterou je možné stáhnout zdarma na Google Play, dodala pro Státní veterinární správu softwarová firma Aquasoft.

Aquasoft: Mobilní aplikace Veterinární Mapa přispívá k ochraně zdraví obyvatel ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefony, ilustrační foto

V České republice je stále více spotřebitelů, kteří se zajímají o kvalitu potravin. Zároveň roste počet různých potravinových skandálů.  „V agendách státní správy, na jejichž vývoji se podílíme, je mnoho užitečných informací nejen pro chovatele, ale i pro širokou veřejnost. Cílem Veterinární mapy je zprostředkovávat majitelům mobilních zařízení nejnovější informace z oblasti kontroly potravinového řetězce a stavu nákazové situace, tím přispívat k ochraně jejich zdraví a majetku“ vysvětluje důvody vzniku aplikace Marek Reimer, vedoucí projektu ve společnosti Aquasoft.

Veterinární mapa na jednom místě přehledně zobrazuje vybrané výsledky kontrol potravin živočišného původu, informace o nákazové situaci a kontaktní místa Státní veterinární správy ČR. Na mapě jsou zachyceny jak negativní, tak pozitivní výsledky kontrol provedených v celém potravinovém řetězci, počínaje zemědělskou prvovýrobou, přes zpracování, přepravu a skladování až po prodej živočišných produktů. Ohniska nákaz jsou zobrazeny jako barevný špendlík na mapě a oblasti nákaz (ochranná pásma) jako barevný polygon.

Veterinární mapa dokáže určit polohu uživatele, podle ní pak v mapě najede na důležité informace v jeho okolí. Uživatel si sám vybere, zda chce vidět všechny nebo jen vybrané informace. Jako příklady konkrétního užití uvádí Marek Reimer: „Uživatel si může zkontrolovat, zda v prodejně, kam vstoupil, nebyly zjištěny potenciálně nebezpečné potraviny. Nebo se může podívat, zda jeho včelstvu nehrozí nebezpečná nákaza.“  U každé informace je připojena časová platnost včetně historického vývoje. Do mapových výstupů se údaje zapracovávají co nejdříve, nejpozději do 24 hodin od zjištění stavu Státní veterinární správou ČR. Aplikace má k dispozici mapový zdroj a je schopna pracovat v on-line i off-line režimu, nevyžaduje tedy trvalé připojení k internetu.

V současné chvíli je k dispozici verze pro mobilní zařízení se systémem Android. Do budoucna se počítá s dalším rozvojem aplikace, rozšířením zobrazených informací o další oblasti veterinárního dozoru, dále bude například doplněna možnost nastavení alertů, tedy automatická upozornění na vybrané události. Předpokládá se rovněž s její dostupností i pro další platformy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…