ArcelorMittal Frýdek-Místek vyrábí nový produkt v podobě vysokouhlíkaté oceli

13.06.2014 15:45

Válcovna ArcelorMittal Frýdek-Místek, dceřiná společnost huti ArcelorMittal Ostrava, přichází na trh s novým produktem – vysokouhlíkatou ocelí. Ta je oproti běžné oceli pevnější a tvrdší.

ArcelorMittal Frýdek-Místek vyrábí nový produkt v podobě vysokouhlíkaté oceli
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

Je určena zejména pro automobilový a kovozpracující průmysl, zemědělství a výrobu pro vojenské účely. Nový výrobek zajistí využití válcovny v období poklesu zájmu o transformátorovou ocel. Frýdecko-místecká válcovna se s novým produktem zařadí po bok ArcelorMittal Dunkerque, doposud jediné pobočky skupiny ArcelorMittal v Evropě, která vysokouhlíkatou ocel vyráběla. Cílem válcovny je v letošním roce vyrobit a prodat až 2000 tun nového typu oceli.

„Vysokouhlíkaté oceli jsou velmi zajímavým produktem. Díky exkluzivnosti výroby jsou na něm vyšší marže než u transformátorové oceli, našeho hlavního produktu. Zároveň prodej vysokouhlíkaté oceli probíhá často bez dalších mezičlánků, které mnohdy spekulativně ovlivňují cenovou úroveň zboží. Z toho důvodu jsme vytvořili i nový zákaznický servis,“ říká Dirk Stroo, generální ředitel společnosti ArcelorMittal Frýdek-Místek.

Výroba vysokouhlíkaté oceli probíhá na stávajícím zařízení v podniku ArcelorMittal Frýdek-Místek. Díky tomu se využijí volné výrobní kapacity, které vznikají v důsledku výpadků odběru transformátorové oceli. Za největší propad zájmu o transformátorové oceli může celosvětová recese i omezení státních investic do energetické infrastruktury. Diverzifikace výroby ve Frýdku-Místku umožní navíc další profesní rozvoj zaměstnanců společnosti.

„Zkušební výrobu jsme zahájili už na konci loňského roku. První vysokouhlíkatou ocel se nám podařilo dodat na Slovensko. Na základě úspěšné zkušební dodávky jsme podepsali kontrakt na 800 tun této nové oceli. Kromě Slovenska nyní probíhají intenzivní jednání se zákazníky v České republice, v Maďarsku, ale například i v Turecku,“ dodává Stroo.

Výhradním dodavatelem vstupního polotovaru – pásů ve svitcích válcovaných za tepla – je mateřská společnost ArcelorMittal Ostrava. Prvním krokem úpravy za tepla válcovaného polotovaru je žíhání, které má za cíl zlepšit mechanické vlastnosti. Pak následuje moření a válcování za studena na stolici kvarto. Jedná se o reverzní válcování, které je nezbytnou podmínkou pro dosažení požadovaných tolerančních a povrchových parametrů a finálních mechanických vlastností. Vysokouhlíkatá ocel je pevnější a tvrdší než běžná ocel. Své uplatnění najde zejména tam, kde se vyžaduje odolnost proti namáhání v ohybu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…