Areál Centra Ochrany fauny v Hrachově u Sedlčan se slavnostně otevřel

23.05.2015 14:59

Středočeský kraj se může pochlubit jedním z nejmodernějších zařízení na ochranu zvířat v Česku i ve střední Evropě.

Areál Centra Ochrany fauny v Hrachově u Sedlčan se slavnostně otevřel
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

Rozsáhlý areál Centra Ochrany fauny ČR v Hrachově u Sedlčan, které není jen domovem pro hendikepovaná zvířata, ale i vzdělávacím a zábavním centrem, byl po dvouletém zkušebním provozu slavnostně otevřen 22. května 2015. Středočeský kraj na slavnostním otevření reprezentovali předseda výboru pro majetek kraje Josef Řihák (ČSSD), oddělení řízení projektů v oblasti životního prostředí Krajského úřadu Středočeského kraje (KÚSK) Simona Jandurová a vedoucí oddělení zemědělství a lesnictví (KÚSK) Tomáš Macháček.

„Ochrana přírody je pro náš region jednou z hlavních priorit. Hrachovské centrum se stará nejen o ohrožené živočichy, ale také se věnuje environmentálnímu vzdělávání dětí už od mateřských škol. Děkuji všem, kteří se o vybudování Centra Ochrany fauny v Hrachově zasloužili,“ řekl o novém zařízení náměstek hejtmana Středočeského kraje Marek Semerád (ČSSD).

Vybudování hrachovského areálu stálo bezmála 48 milionů korun. Evropská unie přispěla částkou téměř 40,5 milionu korun, Středočeský kraj se podílel pěti miliony korun a zbytek zaplatil Státní fond životního prostředí.  V areálu je vybudována zvířecí nemocnice, karanténní prostory a zimoviště zvířat, veterinární klinika a vypouštěcí věž pro ptáky. Součástí jsou také výstavní prostory, školicí sál i přírodní divadlo. Na areál navazuje moderní psí útulek a stáje pro týraná hospodářská zvířata.  Při záchranné stanici funguje nepřetržitá výjezdová služba pro zraněné volně žijící živočichy.

Areál již dva roky funguje ve zkušebním provozu a zatím ho navštívilo 7,5 tisíce lidí. Celoročně tu probíhají environmentální vzdělávací programy a exkurze pro děti mateřských i základních škol. Rodiny s dětmi a všichni milovníci živé přírody se mohou přijít podívat na expozice volně žijících živočichů, sladkovodních ryb a další aktuální výstavy. Zájemci se s programem areálu a s kompletní nabídkou mohou seznámit na internetových stránkách www.ochranafauny.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…