Areál na Dolní Moravě postupně otevírá atrakce po větrné smršti

14.07.2015 11:15

V noci na středu 8. července se oblastí Králicka prohnala větrná bouře, která v oblasti poničila nejen turistické atrakce, ale především lesní porost. V této souvislosti byl městem Králíky vydán zákaz vstupu do lesů. Tento zákaz byl radními města modifikován a doplněn o katastrální území Lichkova, Mladkova a Dolních Boříkovic.

Areál na Dolní Moravě postupně otevírá atrakce po větrné smršti
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Noční bouře poničila areál na Dolní Moravě

„Práce na zpřístupnění lesů a turistických tras v oblasti intenzivně pokračují. Je nezbytné, abychom v co nejkratším možném čase umožnili turistům bezproblémový pohyb po vyznačených turistických trasách. Podle našich informaci bude například během čtrnácti dní zprůchodněna žlutá trasa údolím Moravy na Králický Sněžník,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten místo navštívil ihned v den bouře a jednal s dotčenými subjekty o možné pomoci. Rada Pardubického kraje následně na svém mimořádném jednání uvolnila finanční prostředky ve výši 400 tisíc korun právě na zajištění bezpečnosti a odstranění bezprostředních škod. V současné době je pro turisty možný vstup na Boudu a do vrcholových oblastí ze strany od Těchonína po zelené trase nebo od Suchého vrchu po červené trase. Tyto trasy se totiž nacházejí na katastrech jiných obcí, na jejichž území není zákaz vstupu do lesů vydán.

Pokračují také práce na znovuzprovoznění jednotlivých poškozených atrakcí ve středisku Dolní Morava. „Již v úterý bude v provozu dobrodružná věž a obří houpačka. Od středy pak také Mamutíkův vodní park a v omezené míře také Lesní zážitkový park. Současně také pracujeme na opravě bobové dráhy s tím, že předpokládáme její zprovoznění nejpozději začátkem příštího týdne,“ uvedl Martin Palán z resortu na Dolní Moravě.

Lesy České republiky na území Pardubického kraje odhadují objem dříví poškozený vichřicí v lesích v majetku státu na 87.200 m3, z toho Lesní správa Hanušovice 50 000 m3, Lesní správa Lanškroun 35.000 m3, Lesní správa Rychnov, 2 000 m3, Lesní správa Choceň 200 m3, V lesích v majetku soukromých osob a obcí je odhadováno poškození 22 000 m3.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…