Armáda: Ample Strike 2015 je v druhé polovině

13.09.2015 10:14

V pátek 11. září po třiadvacáté hodině se cvičení Ample Strike 2015 (AMSE 15) překlopilo do druhé poloviny. Mezinárodní cvičení, jehož cílem je sladit činnost pilotů taktického letectva a předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací, zatím naplňuje veškerá očekávání českého řídícího týmu.

Armáda: Ample Strike 2015 je v druhé polovině
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Příprava zraněného na operaci

V prvním týdnu cvičení AMSE 15 bylo provedeno celkem 837 navedení, z toho neúspěšných bylo pouze 28. „Každou kontrolu předsunutý letecký návodčí provádí v jiných podmínkách, s jiným složením bojové jednotky a s jiným pilotem. Vyhýbáme se opakování scénářů, aby se pro cvičící nestaly rutinní,“ komentuje výcvik praporčík Jan Sokolský, který je instruktorem předsunutých leteckých návodčích ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá.

Ve prospěch cvičení bylo provedeno za téměř 285 letových hodin celkem 212 letů. „Ač v měsíci září lze očekávat problémy s nízkou oblačností, která může výcvik negativně ovlivnit, bylo jen minimum scénářů, které byly kvůli špatnému počasí zrušeny. K zatím úspěšnému plnění cvičení přispívá diverzifikované rozmístění cvičících jednotek do čtyř prostorů a také samotného výcviku. Ten probíhá souběžně hned v šesti operačních prostorech,“ komentuje jedno z přijatých opatření major Pavel Procházka, výkonný řídící cvičení AMSE 15.

V porovnání s loňským ročníkem, který trval pouze jeden týden, jsou výsledky cvičení velmi dobré. „V loňském roce jsme pro případ špatného počasí doplnili cvičení návodčích o výcvik na simulátorech, na kterých se nakonec uskutečnila třetina kontrol. Z plánovaných pěti letových dnů, totiž počasí umožnilo létat pilotům jen tři a půl dne. Poučeni z loňska jsme výkonnou část cvičení protáhli na celé dva týdny,“ vysvětluje plukovník gšt. Miroslav Svoboda, řídící cvičení Ample Strike 2015.

Cvičení je nezbytné pro výcvik předsunutých leteckých návodčích, kteří si musí průběžně udržovat svou kvalifikaci a musí se certifikovat před výjezdy do zahraničních operací. Účastní se ho 25 týmů předsunutých leteckých návodčích z 16 zemí. Celkem se do cvičení zapojilo 18 států NATO a programu Partnerství pro mír (PfP – Partnership for Peace).

Porovnání statistiky loňského cvičení AMSE a předchozích ročníků cvičení Ramstein Rover 2012 a 2013 k dnešnímu dni ukazují, že by je letošní ročník cvičení mohl překonat, a to především díky získaným zkušenostem, přijatým opatřením a také trochou štěstí. „Věřím, že se nám podaří překonat rovnou tisícovku navedení v rámci tohoto cvičení, tak jako před dvěma lety při cvičení Ramstein Rover 2013. Udělali jsme pro to vše potřebné v rámci plánování i opatření, která jsme přijali na základě zkušeností z loňska,“ dodává plukovník Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…