Armáda ČR: 79 vojáků převzalo ocenění za službu v zahraničních operacích

16.12.2017 13:33

Ve Slavnostní síni Národního památníku v Praze na Vítkově se uskutečnil nástup příslušníků AČR po návratu ze zahraničních operací v Afghánistánu, Bosně a Hercegovině i Egyptě. Ceremoniálu se zúčastnili náměstek ministryně obrany Tomáš Kuchta, náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář a další představitelé velení armády.

Armáda ČR: 79 vojáků převzalo ocenění za službu v zahraničních operacích
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Medaile Za službu v zahraničí převzali vojáci velitelství 15. úkolového uskupení mise Resolute Support, příslušníci jednotky Scan Eagle v sestavě 8. strážní roty BAF, specialisté 21. polního chirurgického týmu a členové jednotky Vojenské policie KAMBA, kteří byli nasazeni na území Afghánistánu.

Vyznamenaní byli také příslušníci operačního velitelství mise Evropské unie EUFOR Althea na území Bosny a Hercegoviny a dále vojáci 8. letecké jednotky AČR CASA, kteří působili na Sinajském poloostrově. Vybraným profesionálům byl udělen Záslužný kříž ministra obrany ČR, čestné odznaky AČR Za zásluhy a věcné dary.

„Mise Severoatlantické Aliance Resolute Support v Afghánistánu patří v současné době mezi hlavní působení Armády České republiky v zahraničí. Hlavní náplní činnosti vás, kteří jste pracovali na velitelství 15. úkolového uskupení, byla komplexní logistická a administrativní podpora všech českých jednotek, nacházejících se na afghánském území. To je přesně ta mravenčí a ne příliš viditelná práce, na níž jsou ovšem závislí všichni další vojáci. Za sebe a určitě za ostatní, kteří vás každý den potřebovali, vám upřímně děkuji,“ uvedl ve svém proslovu náčelník Generálního štábu Armády České republiky, armádní generál Josef Bečvář.

„Moc mě také těší to, že kromě služby nezapomínáte na ostatní. Vámi organizovaný charitativní pochod ve prospěch desátníka L.R., který zemřel krátce po svém návratu do vlasti svědčí o vaší empatii a vybrané peníze jeho rodina jistě ocení. Jsem na vás hrdý,“ dodal generál.

Mise je týmová práce

Slova generála Bečváře doplnil i náměstek ministryně obrany Tomáš Kuchta, který ve svém proslovu zmínil zejména potřebu týmové práce. „Každá taková mise je především triumfem týmové práce a nezáleží na tom, zda se jedná o v pravém slova smyslu mikrotýmy, nebo o početnější jednotky. Dnes zde jsou nastoupeni ti, kteří plnili své úkoly v pěti různých organizačních strukturách. Svědčí to nejen o všestrannosti naší armády, ale také o našem aktivním přístupu k úkolům, které úzce korespondují s cíli české zahraniční politiky. Vojenská služba tam venku je bez ohledu na zastávaný post náročná a tvrdá. Ten, kdo chce obstát, musí nejen dokonale zvládnout svoji profesi, ale také osvědčit svoji vysokou fyzickou i psychickou odolnost,“ uvedl náměstek Tomáš Kuchta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…