Armáda ČR: Češi v Bamaku podpořili školu, kterou založila Češka

02.08.2020 22:02

Velitel mise EUTM brigádní generál František Ridzák, vedoucí Zastupitelského úřadu ČR v Mali Robert Kopecký a čeští vojáci podpořili školu v hlavním městě Bamaku. Dětem předali školní potřeby, které jim věnovali jejich vrstevníci ze ZŠ v Roztokách.

Armáda ČR: Češi v Bamaku podpořili školu, kterou založila Češka
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V Mali žije nemalá česká komunita. Patří k ní i Dana Bartáková, která se do této západoafrické země odstěhovala v 60. letech minulého století se svým malijským manželem. Paní Dana převážnou část života věnovala vzdělávání dětí. Po třicetileté praxi ve školství se rozhodla, že si založí vlastní školku. Ta se během let rozrostla na celý vzdělávací komplex.

České vojáky, specialisty na civilně-vojenskou spolupráci (CIMIC), tento příběh velmi zaujal a rozhodli se, že paní Bartákovou navštíví. Rodačka ze Vsetína je přivítala s nadšením. „Školku jsme založili v roce 2002. Ze začátku ji navštěvovalo sedmnáct dětí. Dnes chodí do školky denně stopadesát dětí,“ vysvětluje letos osmdesátiletá, ale stále vitální paní Dana a pokračuje: „Za dva roky provozu školky mi sami rodiče navrhli, že by byli rádi, kdybychom otevřeli i školu, aby mohly děti pokračovat ve vzdělání. Tak jsme do toho šli.“

Fontána vzdělání

Po založení školy přenechala paní Bartáková vedení jednomu ze synů, sama se věnuje, s ohledem na svůj věk, už jen školce. Škola také nese příznačný název „La Fontaine“ – fontána. „Pracoval jsem dlouhou dobu v Timbuktu a tam je voda velkou vzácností. Velkou vzácností je i vzdělání, které můžeme našim dětem dát, proto jsme se rozhodli školu takto pojmenovat. Do budoucna bychom rádi naše gymnázium pojmenovali po významném českém vědci,“ popisuje syn paní Dany, Mohamed Ludvík Touré.

Po deseti letech provozu se rozhodli založit ještě gymnázium, které má nyní velmi dobré výsledky. Dnes školu navštěvuje zhruba čtyři sta dětí a gymnázium přibližně dvě stovky studentů. Děti sem přichází ze všech koutů Bamaka. „Učí se u nás děti ze všech sociálních vrstev. Velmi chudým dětem vzdělání sami sponzorujeme,“ podotýká Mohamed Touré. Za dobu své existence, pod vedením české učitelky, se škola, díky píli a houževnatosti rodiny paní Bartákové, vypracovala mezi tři nejlepší školy v Bamaku.

Pomohly „stonožkové" děti

Právě tyto nejchudší děti a právě proto, že se jedná, svým způsobem, o českou školu, podpořili čeští vojáci školními potřebami, které do Mali poslaly děti ze Základní školy Zdeňky Braunerové z Roztok u Prahy spolupracující s dětským hnutím Stonožka.

„Chci vás, milé děti, pozdravit jménem dětí z roztocké základní školy. Přeji vám hlavně mnoho zdaru ve studiu, protože jste budoucností této země,“ promluvil k místním školákům generál Ridzák, shodou okolností roztocký rodák. „Jedním z hlavních důvodů nedávného otevření českého ZÚ v Bamaku je rozvoj civilních vztahů, od podpory vzájemného obchodu a investic, přes školství, kulturu či sport, aby se postupně vyvážily intenzivní vojenské česko-malijské vztahy. Ty se, díky velmi oceňovanému působení českých vojáků již od roku 2013, těší velkému uznání a pro český ZÚ je proto velkou výzvou se tomuto skvělému renomé postupně vyrovnat,“ řekl na závěr návštěvy Robert Kopecký.

Nyní mohou do školy chodit pouze výstupní ročníky, školáci z devátých tříd a maturitních ročníků. Epidemiologická situace v Mali zatím docházku ostatním dětem neumožňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…