Armáda ČR: Češi v Kábulu uctili památku padlých kolegů a kamarádů

11.07.2020 22:03

Příslušníci 21. Úkolového uskupení Armády ČR v misi Resolute Support pochodem kolem základny HKIA v Kábulu uctili památku českých vojáků, kteří před šesti lety zahynuli po útoku sebevražedného atentátníka nedaleko základny Bagrám v Afghánistánu.

Armáda ČR: Češi v Kábulu uctili památku padlých kolegů a kamarádů
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Vojáci si připomněli smutné výročí úmrtí štábních praporčíků i. m. Libora Ligače, Davida Beneše, Ivo Klusáka a Jana Šenkýře. Jednotka tehdy plnila úkoly spojené s patrolováním a získáváním informací od civilního obyvatelstva v oblasti kolem letecké základny Bagrám. Během incidentu byl těžce raněn také štábní praporčík i. m. Jaroslav Lieskovan, který vážným zraněním podlehl 14. července 2014 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se nemohl uskutečnit pietní akt všech vojáků u památníku padlých českých vojáků uprostřed základny HKIA (Hamid Karzai International Airport). Proto se příslušníci 21. úkolového uskupení rozhodli uctít památku pochodem. Byla zvolena trasa o délce čtyři kilometry, což odpovídá vzdálenosti od místa neštěstí na základnu Bagrám. Vojáci ji zdolali v kompletní balistické ochraně, vyzbrojeni dlouhou i krátkou zbraní. Po dokončení zapálili symbolickou svíčku za každého padlého.

K pietnímu místu pak velitel 21. úkolového uskupení položil věnec. „Je velmi důležité, že si vojáci i občané České republiky uvědomují, jak zásadní je připomínat si památku našich padlých kolegů a kamarádů,“ uvedl podplukovník Jiří Hertl.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…