Armáda ČR: Česká delegace vzpomněla ve francouzských Lurdech na padlé

22.05.2018 22:19

Francouzské Lurdy, jedno z nejnavštěvovanějších poutních míst, o tomto víkendu hostilo vojáky, kteří se přišli pomodlit z mír, za zemřelé kolegy i za usmíření. Pouti se účastnila i stočlenná delegace Armády České republiky vedená armádním generálem Josefem Bečvářem.

Armáda ČR: Česká delegace vzpomněla ve francouzských Lurdech na padlé
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V místech zjevení Panny Marie se sešlo patnáct tisíc vojáků z takřka padesáti armád. Hlavní program začínal slavnostním defilé vojsk v podzemní basilice Pia X. a představením mnoha vojenských hudeb. Byla také zapálená mohutná svíce jako symbol světla, které prozařuje každou temnotu, jako symbol naděje vítězící nad každým zoufalstvím. Úvodní ceremonii zakončilo vzájemné podání ruky na znamení snahy o vzájemné porozumění. Vždyť ten, kdo buduje přátelství, předchází konfliktům.

V sobotu dopoledne se uskutečnil český program. Po společné fotografii na schodech lurdské baziliky zástupci delegace zapálili svíci s prosbou za vojáky, za zraněné a padlé, za jejich rodiny, za vlast a mír. V kryptě baziliky celebroval mši hlavní kaplan plukovník gšt. Jaroslav Knichal. Poutníky pozdravil i náš velvyslanec ve Francii Petr Drulák. Krátce před polednem se delegace vydala na jednotlivá zastavení křížové cesty. Odpoledne se pak zúčastnila pietního aktu a položením kytice uctila oběti válek. Poutní den uzavřel světelný průvod.

Neděle pokračovala slavnostní mší v bazilice Pia X. Hlavním celebrantem byl francouzský vojenský biskup Antoine de Romanet.

Mezinárodní vojenská pouť do Lurd pomáhá navazovat přátelství, obrušovat hrany neporozumění a přispívat k budování míru. Ostatně „Mír na zemi“ bylo i heslo tohoto jubilejního ročníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…