Armáda ČR: Čeští geografové a hydrometeorologové patří v aliančních zemích k těm nejlepším

22.09.2018 21:54

Hotel DAP v Praze se ve čtvrtek dopoledne stal dějištěm slavnostního shromáždění, které zahájil zástupce náčelníka Generálního štábu – inspektor AČR generálmajor Jaroslav Kocián. Odpoledne se před budovou Generálního štábu AČR na Vítězném náměstí otevřela výstava 100 let vojenské hydrometeorologie.

Armáda ČR: Čeští geografové a hydrometeorologové patří v aliančních zemích k těm nejlepším
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Během slavnostní shromáždění v hotelu DAP byla vyznamenána řada současných, ale i bývalých příslušníků vojenské geografie a hydrometeorologie.

„Toto výročí spojené se vznikem samostatného Československa v roce 1918 představuje jeden z nejvýznamnějších milníků soudobé historie hydrometeorologického a geografického zabezpečení. Vojenská povětrnostní služba, jak se dříve naše odbornost nazývala, se před sto lety řadila k významným armádním složkám po boku československého leteckého sboru,“ uvedl při zahájení shromáždění náčelník hydrometeorologické služby plukovník Jan Círek.

Dodal, že naši specialisté jsou v současnosti významnou posilou řady zahraničních misí, například jsou součástí pravidelných turnusů v rámci mise v Afghánistánu.

V rámci doprovodného programu před budovou Generálního štábu AČR si návštěvníci po celý den mohli prohlédnout vystavenou mobilní soupravu hydrometeorologického zabezpečení BLESK a přemístitelný prostředek hydrometeorologického zabezpečení OBLAK. Tuto techniku geografové a hydrometeorologové používají při své každodenní činnosti i v zahraničních operacích. Nechyběl ani stánek civilního partnera, tedy Českého hydrometeorologického ústavu.

Expozici ke sto letům vojenské geografie a hydrometeorologie zahájil také generálmajor Jaroslav Kocián. Vernisáže se ale zúčastnili i další představitelé resortu obrany, zástupci partnerských organizací a žáci ze Základní školy Kladská z Prahy 2.

Generál Kocián ve svém projevu připomněl zejména hlavní historické mezníky, které ovlivnily činnost armádních geografů a hydrometeorologů. „Dnes je naše geografická a hydrometeorologická služba právem vysoce hodnocena Aliancí za vysoce přidanou hodnotu při spolupráci s koaličními partnery. Od spojenců je vždy příjemné slyšet tato slova chvály,“ řekl generálmajor Kocián.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…