Armáda ČR: Formu do mise ladí 42. mechanizovaný prapor hlavně na reálných scénářích

27.11.2017 7:36

Poté, co 10. strážní rota, která na konci března odlétá plnit úkoly do Afghánistánu, v říjnu absolvovala náročný výcvik ve vojenském újezdu Hradiště, v listopadu ji čekal další. Tentokrát ve vojenském újezdu v Boleticích. Čekala ji spolupráce s 212. taktickou letkou z Čáslavi a řada modelových scénářů, které navozovaly reálné situace.

Armáda ČR: Formu do mise ladí 42. mechanizovaný prapor hlavně na reálných scénářích
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Při ochraně základny padla četa do léčky se silným protivníkem, kdy bylo zničeno poslední vozidlo hlídky. Velitel v tu chvíli musel situaci především rychle zhodnotit a vybrat nejvhodnější krok, který vedl k palebné převaze. Letectvo, konkrétně L-159 Alca, se na scéně objevilo asi dvacet minut po vyžádání. Po potvrzení cíle následoval odpal neřízených raket a následně ověření výsledků ničení v prostoru.

„Pro nás je Close Air Support (přímá vzdušná podpora) jeden z hlavních úkolů, které jako letka plníme. Letoun L-159 je určený zejména pro účely vedení boje vzduch - země a jsme rádi, že můžeme naši práci a zkušenosti nabídnout 42. mechanizovanému praporu jak nyní, tak i do budoucna, kdy počítáme s použitím ostré munice,“ sdělil jeden z pilotů letounů.

Více než simulovaný výcvik

Spolupráci v komplexním scénáři si vojáci chválili. Dosud byl takový výcvik pouze simulovaný. Tato část výcviku například ukázala, kolik času je potřeba od vyžádání podpory až k použití všech procedur nutných k provedení leteckého útoku. Ostatně, letecká podpora poskytuje řadu výhod nad protivníkem a jeho palebnou silou. Kromě toho představuje i významnou psychologickou pomoc pro vojáky v léčce a samozřejmě může zastrašit nepřítele jenom svojí přítomností nad konkrétní oblastí.

Vojáky neminuli ani ostré střelby. Jako forma výcviku byly zvoleny bojové střelby čet, kdy při plnění ochrany základny jednotka vpadla do komplexní léčky. Při přesunu otevřeným terénem vybuchlo IED (improvizovaný nástražný výbušný systém) a krátce na to zahájili povstalci střelbu na hlídku. Manévrem palbou a pohybem strážní četa protivníka potlačila a následně zničila. Poté provedla kontrolu výsledků boje a zajištění stop.

„Bojové střelby jsou o spojení taktické a střelecké přípravy s použitím ostré munice. Jednotky dopředu neznají terčovou situaci, dobu, ani jaký přijde útok. I s jednoduchým taktickým námětem je tato činnost náročná na koordinaci, rychlé rozhodování velitelského sboru, vyhledávání cílů a využití všech dostupných palebných prostředků. Projeví se zde sladěnost celé čety,“ řekl velitel roty kapitán Viktor Patia.

Trénovali konktakt s místními

Podceněna není ani příprava velitelů k jednání s místními představiteli. Je to právě vztah s místním obyvatelstvem, na kterém se bude odrážet bezpečnostní situace v prostoru zasazení. Během výcviku si velitelé vyzkoušeli několik situací, které byly pečlivě vyhodnoceny rozhodčími.

Výcvik však obsahoval i tělesnou přípravu. První část tvořila hra inspirovaná Pevností Boyard, kdy na přibližně šestikilometrové trase soupeřili mistři s příslušníky čet, např. v plnění zásobníků pomíchanými náboji poslepu, ve hře o poslední sirku, v ladění radiostanic, v tzv. Kimově hře a dalších dovednostech. Poté, co se dostali do cíle k lezeckému trenažéru Jakub, měli za úkol přes ferratu zaujmout ve vrchním patře opěrný bod čety.

Zemědělská políčka oddělená nízkými zídkami, nebo kaláty tvoří většinu prostoru, kde bude jednotka působit. Vojáci proto využili zbytky zastavěného prostoru pro přezkoušení reakce na kontakt pěších prvků a to samozřejmě s ostrou střelbou. Situace byla inspirována konkrétním incidentem, který se stal v roce 2015  4. strážní rotě, jejíž jádro bylo také tvořeno 42. mechanizovaným praporem.

Napadeni palbou

„S jednotkou jsme při přesunu překonávali zídku a právě v ten moment, kdy se propátravací část sestavy dostala za překážku, jsme byli napadeni palbou. Proto si myslím, že takový výcvik zasazený do reálných podmínek dokáže naše vojáky a velitele nejlépe připravit,“ dodal nadrotmistr Jaroslav N., nyní příslušník operační skupiny štábu.

Přestože se jednalo o teprve druhé vyvedení, vojáci procvičili širokou škálu schopností a ověřili si, že už vstupní úroveň vycvičenosti vojáků byla na dobré úrovni. V prosinci čeká 10. strážní rotu spolupráce s letectvem a rozvíjení schopností v boji proti nástražným výbušným zařízením v posádce Bechyně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…