Armáda ČR: Generál Opata jednal ve Wiesbadenu o bezpečnostních hrozbách

25.05.2018 19:59

Náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Aleš Opata se ve středu a ve čtvrtek zúčastnil v německém Wiesbadenu Konference náčelníků generálních štábů Evropských zemí (European Chief of Defence Conference).

Armáda ČR: Generál Opata jednal ve Wiesbadenu o bezpečnostních hrozbách
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Generálové se věnovali aktuálním bezpečnostním tématům, jako jsou kybernetické hrozby, migrace a terorismus. Jednali o posílení vojenských schopností v boji proti extremistickým organizacím v evropském regionu.

Konferenci zahájil vrchní velitel sil NATO a amerických jednotek v Evropě generál Curtis M. Scaparrotti. Ve svém vystoupení ocenil vzájemnou důvěru a sdílení informací, které jsou základem úspěchu v boji proti současným bezpečnostním hrozbám. Během série vystoupení se přednášející zaměřili na přístup jednotlivých evropských zemí při zvyšování schopností ozbrojených sil v boji proti extremistickým organizacím s využitím dostupných sil a prostředků. Z analýz současné situace vyplývá že, nebezpečí extremismu v evropském regionu narůstá a na tento trend reagují i armády evropských zemí při posilování svých schopností.

Kybernetické útoky a dezinformace

K dominantním hrozbám současnosti patří kybernetické útoky a dezinformační kampaně. Na hrozby plynoucí z kybernetického prostoru reaguje Armáda České republiky budováním nových sil. „Chceme vybudovat Velitelství kybernetických sil a informačních operací, které se bude zabývat působením v kybernetické doméně na operační a taktické úrovni,“ řekl generál Opata.

Významným tématem konference byl terorismus a pozice ozbrojených sil v boji proti němu. Přítomní také diskutovali o možnosti vynucení práva vojenskými prostředky a financování vojsk při budování protiteroristických kapacit.

Zkušenosti ostatních zemí jsou pro ČR přínosem

Ozbrojené síly nemají v boji proti extremistickým organizacím vedoucí úlohu. Zástupci jednotlivých zemí se shodli na tom, že tato problematika bude úspěšná jen při spolupráci mezi civilními a vojenskými organizacemi na mezinárodní úrovni. „Zkušenosti ostatních zemí jsou pro nás přínosem a významné z hlediska přípravy sil a prostředků, protože Česká republika zatím naštěstí nebyla místem teroristického útoku,“ dodal generál Opata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…