Armáda ČR: I díky pomoci českých vojáků mají dvě afghánské nemocnice moderní vybavení

21.01.2019 14:19

Na základně Bagram v Afghánistánu, kde v současné době působí 11. strážní rota, se uskutečnilo předání zdravotnického vybavení pro Parwan General Hospital a Bagram Clinic. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili velvyslanec České republiky v Afghánistánu Petr Štěpánek, velitel 18. úkolového uskupení podplukovník František Vilím i velitel základny Bagram brigádní generál Daniel Conley.

Armáda ČR: I díky pomoci českých vojáků mají dvě afghánské nemocnice moderní vybavení
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Nechyběl brigádní generál Abdul Baziq Bari z velitelství vojenské policie, guvernér provincie Bagram Abdul Shakor Qudosi a další významní představitelé americké i afghánské armády a zástupci parwanské a bagramské nemocnice.

Vybavení pro afghánské nemocnice za zhruba půl milionu korun dodaly dvě české firmy. Zdravotnická zařízení tak mají moderní polohovací lůžka, invalidní vozíky, chodítka, noční stolky a gynekologická křesla.

Iniciativa vojáků

„Pomoc lidem v provincii Parwan byla iniciativa, která vzešla od českých vojáků působících na základně Bagram. Jsou to právě oni, kteří se během svých patrol v okolí základny potkávají s místními obyvateli a znají jejich potřeby. Od roku 2017, kdy jsem českým velvyslancem v Afghánistánu, jsem tento podnět řešil. Ve spolupráci s naší ambasádou v Kábulu a Ministerstvem zahraničních věcí se české armádě o rok později podařilo přivést zdravotnické vybavení do Afghánistánu,“ vysvětlil velvyslanec České republiky v Afghánistánu Petr Štěpánek a zdůraznil, že ekonomická a lidská podpora je velmi důležitým prvkem při budování míru.

Guvernér provincie Bagram Abdul Shakor Qudosi poděkoval realizaci celého projektu a za kontinuální podporu. „Dnešní den je velkou příležitostí připomenout si pomoc, kterou nám Česká republika poskytuje, a vzpomenout také na oběti českých vojáků. Obyvatelé provincie Parwan a Bagram na to nikdy nezapomenou,“ řekl guvernér, který je vděčný za pomoc, která přispívá k budování stability v Afghánistánu.

Česká armáda se zapojuje do podpory místních

Armáda České republiky se od samotného počátku působení v zahraničních operacích zapojuje do projektu podpory místních obyvatel a tím napomáhá k obnově místní infrastruktury a samosprávy. „Na území Afghánistánu v provincii Logar v letech 2008 – 2013 působil Provinční rekonstrukční tým, kterého jsem měl tu čest být součástí. Dnešní předání zdravotnických pomůcek pomyslně navazuje na práci tohoto týmu,“ konstatoval velitel 18. úkolového uskupení podplukovník František Vilím a vyjádřil uznání příslušníkům jednotky CIMIC (jednotka civilně – vojenské spolupráce) pod vedením nadporučíka M. A.

Zdravotnické vybavení bylo předáno příslušníkům ANA (Afghánská národní armáda), kteří zrealizovali převoz do Charikar General Hospital a Bagram Clinic. Obě tato zdravotnická zařízení se nacházejí v oblasti působení strážní roty v Bagram Ground Defense Area.

  • České jednotky v počtu 350 vojáků působí v současné době na několika základnách na území Afghánistánu v rámci zahraniční operace Resolute Support. Cílem této operace je podpora a poradenství pro afgánské bezpečnostní síly, ale také podpora v oblasti rozvoje zdravotnictví nebo školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…