Armáda ČR: Letoun Airbus přivezl ze Sinaje ostatky rotmistryně Michaely Tiché

13.11.2020 20:29

V pátek 13. listopadu odpoledne přiletěl na letiště Praha-Kbely armádní speciál s ostatky rotmistryně Michaely Tiché, která zahynula při plnění úkolů 17. letecké jednotky CASA 8. úkolového uskupení AČR MFO Sinaj. Na její poslední cestu ji přišla vyprovodit rodina, přátelé, představitelé státu, Ministerstva obrany i Armády ČR.

Armáda ČR: Letoun Airbus přivezl ze Sinaje ostatky rotmistryně Michaely Tiché
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Michaela Tichá je první českou vojákyní, která zahynula na zahraniční misi. Nehoda se stala včera v dopoledních hodinách, kdy na Sinajském poloostrově došlo k havárii vrtulníku Black Hawk. Jednalo se o zásobovací let mnohonárodnostní pozorovatelské mise MFO. Na palubě vrtulníku bylo celkem osm příslušníků mise. Sedm z nich pád vrtulníku nepřežilo, včetně české vojákyně. Příčinou pádu vrtulníku byla technická závada.

Pietní vzpomínka se uskutečnila nejdřív na Sinaji, kde se s Michaelou Tichou rozloučili její kolegové a kamarádi včetně velitele jednotek MFO generálmajora Evana Williamse. Od českých státních hranic pak armádní speciál Airbus doprovázela dvojice letounů JAS-39 Gripen. Po krátké pietě za účasti rodiny, premiéra Andreje Babiše a nejvyšších představitelů Ministerstva obrany a Armády ČR, byla rakev za doprovodu motocyklové čety Hradní stráže z letiště odvezena. „Michaela Tichá tragicky zahynula ve službě pro svou zemi. Proto jsem dnes rozhodl o jejím povýšení in memoriam do hodnosti štábní praporčice. Bohužel, vojenská služba je riziková a občas si vybere svou nejvyšší daň. V tomto případě je to o to smutnější, že zemřela mladá žena, která měla celý život a vojenskou kariéru před sebou,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

„Ztratili jsme jednoho z nás, rotmistryni Michaelu Tichou. Je mi to moc líto. Na některé věci se prostě nedá nikdy připravit. Upřímnou soustrast rodině,” sdělil dříve armádní generál Aleš Opata, náčelník Generálního štábu.

Rotmistryně Michaela Tichá byla v armádě od roku 2017, kdy po absolvování kurzu základní přípravy ve Vyškově nastoupila jako mladší pracovník štábu 242. transportní a speciální letky 24. křídla dopravního letectva 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely. Na Sinaji, která byla její první zahraniční misí, působila jako mladší specialista 17. letecké jednotky CASA 8. úkolového uskupení AČR MFO Sinaj. Její spolupracovníci na ni se zármutkem vzpomínají. Byla obětavá, svědomitě plnila rozkazy a vždy byla ochotna pomoci ostatním, ale i naslouchat starším a zkušenějším. Pro Armádu České republiky, ale i pro všechny její spolupracovníky, přátele a rodinu jde o tragickou ztrátu.

8. úkolové uskupení AČR MFO Sinaj:

  • Organizace Multinational Force nad Observers (MFO) vznikla na základě mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem v srpnu 1981, kdy stát Izrael vrátil území Sinaje Egyptu. Hlavním cílem organizace, a její mise na Sinaji (od dubna 1982), je dohlížet na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody.
  • Ve strukturách velitelství MFO na Sinaji působí od listopadu 2009 tři důstojníci Armády České republiky. Od 4. listopadu 2013 pak v misi slouží i jednotky leteckého kontingentu – letecký a pozemní personál AČR – s letounem CASA C-295M o počtu 15 osob.
  • Mise MFO Sinaj využívá v oblasti Sinaje dvou základen – jižní základnu v Šarm aš-Šajchu, kde je lokalizované velitelství mise, a částečně severní základnu na Sinaji v El Gorah.
  • V současné době působí v operaci MFO Sinaj příslušníci ozbrojených sil 13 zemí. Mezi hlavní úkoly MFO patří provoz kontrolních a propouštěcích míst (tzv. checkpointů), hlídková a pozorovatelská činnost podél hranic Egypta a Izraele a na území Sinaje a zajištění volné plavby přes Tiranskou úžinu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…