Armáda ČR: Ochranná služba Vojenské policie se v Bechyni bránila napadení

11.06.2018 22:16

Velitelství ochranné služby Vojenské policie nedávno oslavilo 15 let existence. Na své příslušníky klade vysoké nároky a i proto se výcviky často neobejdou bez rozličných scénářů, zbraní, ale i techniky. Letiště v Bechyni se tak stalo místem, kde se uskutečnil výcvik transportu chráněné osoby, včetně napadení a podpory ze vzduchu.

Armáda ČR: Ochranná služba Vojenské policie se v Bechyni bránila napadení
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Vozidlo s chráněnou osobou zastavuje u přistávací dráhy, mezitím jeden z příslušníků Ochranné služby VP naviguje vrtulník na přistání. Otevírají se dveře a svěřenec ochránců za dohledu vojenských policistů se rychle přesouvá do bezpečí vrtulníku, ten se zvedá a odlétá. Tak vypadal jeden ze scénářů na letišti v Bechyni. Samozřejmě, při reálném kontaktu se vše přizpůsobuje aktuální situaci, a tak procvičení různých alternativ je zejména potřebné ke sladění týmu.

V další části figurovala dvojice vozů, přičemž v jednom z nich se nacházela chráněná osoba. Při transportu byl konvoj napaden střelbou z třetího vozu a napadená posádka musela okamžitě reagovat opětováním střelby a vytlačením agresora z dráhy. Tím získal vůz s chráněnou osobou prostor pro přesun do bezpečí, v tomto případě k vrtulníku a urychlenému transportu.

„Tento typ výcviku absolvujeme pravidelně, samozřejmě ne vždy se podaří přítomnost vrtulníku. Sladění s posádkou a znalost navigace nám rozšiřuje možnosti a snažíme se, aby každý člen týmu byl i na tento typ přesunu vycvičen. Velice si ceníme spolupráce s kbelskou základnou, velitelem vrtulníku a posádkou. Jejich výkon a zapojení do našich rozeher bylo skutečně excelentní. I díky nim víme, že se na kolegy ve vzduchu můžeme stoprocentně spolehnout,“ ohodnotil průběh cvičení řídící npor. R.G.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…