Armáda ČR: Páté výročí působení mezinárodního bojového uskupení v Litvě

10.02.2022 18:47 | Tisková zpráva

Na základně v Rukle se dne 9. února uskutečnil slavnostní ceremoniál k příležitosti pátého výročí působení mezinárodní bojové jednotky alianční předsunuté přítomnosti v Litvě (NATO eFP BG LTU). Při této příležitosti také došlo k předání velení mezinárodního bojového uskupení 11. rotaci.

Armáda ČR: Páté výročí působení mezinárodního bojového uskupení v Litvě
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

O založení alianční předsunuté přítomnosti v Pobaltských státech bylo rozhodnuto na Varšavském summitu v červenci 2016. Bojové uskupení v síle posíleného praporu v Litvě, na základně v Rukle, působí pod vedením Německa a jeho cílem je demonstrovat schopnost a odhodlání bránit alianční území a přispívat ke kolektivní obraně Litvy. Vojáci se zde střídají po šesti měsících a za dobu působení bojové jednotky v Litvě se zde vystřídalo přibližně 15 tisíc aliančních vojáků.

Společně jsme silnější

Alianční předsunutá přítomnost je potvrzením národních závazků členských států vyplývajících z principu kolektivní obrany NATO. Útok na jednoho spojence je tak chápán jako útok na všechny a spojenci tak ukazují připravenost reagovat na agresi působící vůči jakémukoliv aliančnímu státu.

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí

Pět let působení v Rukle

Výstavba prostor pro jednotku eFP v kasárnách v Rukle začala počátkem roku 2017 a mnohonárodnostní jednotka zde plně působí od února 2017. Tato jednotka spadá pod velení Mechanizované pěší brigády litevských ozbrojených sil „Iron Wolf“ a cvičí po boku místních příslušníků této brigády. Česká republika má v mezinárodním bojovém uskupení v Litvě zastoupení od července roku 2018. Postupně se zde od té doby vystřídali rotní úkolová uskupení 41. mechanizovaného praporu, elektronického boje a pozemní protivzdušné obrany.

Velení převzala 11. rotace pod vedením Německa

V současné době působí na základně v Rukle již 11. rotace alianční předsunuté přítomnosti. Jejím velitelem je podplukovník Daniel Andrä, velitel 411. mechanizovaného praporu v německém Vierecku. Ten převzal velení v rámci ceremoniálu pátého výročí od svého předchůdce podplukovníka Hagena Ruppelta, velitele 414. tankového praporu. V rámci této rotace působí i česká jednotka pozemní protivzdušné obrany ze Strakonic, tzv. GBAD, jejímž velitelem je major. Rostislav Růžička.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnilo více jak 180 významných hostů v čele s prezidentem Litevské republiky a vrchních představitelů NATO i všech zúčastněných národů. Za Českou republiku přijal pozvání Náčelník generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata, náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec a další hosté.

„Právě posílená předsunutá přítomnost a naše účast na ní nabývá v posledních měsících na významu v souvislosti s vyostřováním vztahů mezi Ruskem na jedné straně a Ukrajinou a NATO na straně druhé,“ konstatoval náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

Modernizace prostorů v následujícím období

Jelikož se v nejbližší době navýší počet vojáků až na 1500, dojde následně i k modernizaci a rozšíření prostorů působení mezinárodní jednotky eFP. Litva i Německo souhlasilo s investováním 200 milionů euro do vybudování nové infrastruktury a celého zázemí. Tato modernizace by měla být k využití nejen pro mezinárodní bojové uskupení, ale také pro hostitelskou mechanizovanou pěší brigádu „Iron Wolf“. Realizace nové výstavby by měla proběhnout v následujících letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…