Armáda ČR: Pěší rota brigádního generála Františka Vávry z jihu Čech se zúčastní cvičení Ample Strike 2016

06.09.2016 11:52

Pěší rota brigádního generála Františka Vávry z jihu Čech se zúčastní cvičení Ample Strike 2016. Nástup těchto aktivních záloh se koná v neděli 11. září 2016 v 8.30 hodin na Krajském vojenském velitelství v Českých Budějovicích v Žižkově ulici 37.

Armáda ČR: Pěší rota brigádního generála Františka Vávry z jihu Čech se zúčastní cvičení Ample Strike 2016
Foto: Armáda ČR
Popisek: Aktivní záloha

Ve dnech 3. až 20. září 2016 pokračuje na území ČR mezinárodní cvičení Ample Strike 2016. Cvičení se účastní celkem 17 armád aliančních a partnerských zemí. Jeho cílem je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Armáda ČR tak třetím rokem navazuje na sérii cvičení Ramstein Rover, které byly organizovány z úrovně NATO.

V letošním roce cvičí až 1 500 vojáků, z toho jsou necelé tři stovky ze zahraničních armád. Poprvé od zavedení plně profesionální armády se do mezinárodního cvičení u vzdušných sil zapojí také příslušníci aktivní zálohy. V průběhu dvou týdnů se bude na 360 záložníků z 8 pěších rot krajských vojenských velitelství podílet na ochraně a zajištění bezpečnosti letiště Náměšť jako objektu důležitého pro obranu státu.

Vlastní výcvik probíhá celkem v šesti operačních prostorech – ve Vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá, u 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou, 21. základny taktického letectva Čáslav, Správy letiště Pardubice a 15. ženijního pluku v Bechyni.

Do cvičení se zapojí 17 zemí (Belgie, Česká republika, Chorvatsko, Kanada, Estonsko, Finsko, Francie, Velká Británie, Německo, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Nizozemsko, Polsko, Řecko, Slovinsko, Spojené státy americké). Leteckou podporu vojákům poskytují například české letouny L-159 ALCA, L-39 Albatros a JAS-39 Gripen a vrtulníky Mil Mi-24/35. Účastní se litevské L-39, německé PC-9, LearJet a Tornado, polské Su-22, maďarské JAS-39 a slovinské PC-9. Spojené státy americké potvrdily zapojení vrtulníků AH-64 Apache a letounů B-1 a B-52. Palivo ze dvou amerických tankerů KC-135R doplní německé stroje Tornado, české a maďarské gripeny i letoun B-1.

Kompletní logistiku zabezpečují téměř všechny složky Armády ČR. Schopnost hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám je dalším cílem cvičení.

Hlavní letové úsilí probíhá v termínech od 5. do 9. září a od 12. do 16. září, a to od 9.00 do 23.00 hodin. V ostatních dnech může dojít k příletům či odletům letecké techniky nebo k přesunům mezi operačními prostory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…