Armáda ČR: Praporu pěší roty aktivních záloh KVV Praha požehnal vojenský kaplan Petr Fiala

22.11.2017 22:14

Deset let poté, co pěší rota Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Praha – Středočeský kraj získala z rukou tehdejšího hejtmana prapor, se dočkal slavnostního žehnání. Samotný akt provedl vojenský kaplan Posádkového velitelství Praha major Petr Fiala za přítomnosti čestných hostů.

Armáda ČR: Praporu pěší roty aktivních záloh KVV Praha požehnal vojenský kaplan Petr Fiala
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Žehnání praporu se zúčastnil ředitel sekce rozvoje a plánování schopností MO generál Ladislav Košner, armádní generál v záloze Jiří Šedivý, který v letech 2002 až 2004 stál u prvních dobrovolných vojenských cvičení, která probíhala v posádce Strašice, dále ředitel odboru obranných příprav sekce rozvoje a plánování schopností MO plukovník generálního štábu Petr Gajdoš a také poslankyně Jana Černochová.

„Jsem hrdý na naše vojáky, kteří sami přišli s nápadem nechat svůj prapor požehnat. V loňském roce jsme o tomto kroku hlasovali. Pro žehnání se vyslovila nadpoloviční většina. Pro vojáky je to velmi důležitý akt, který prohlubuje hrdost a čest pod tímto praporem sloužit,“ sdělil ředitel Krajského vojenského velitelství Praha plukovník Roman Tkačík.

Dělostřelci pomohli

Ocenil také pomoc partnerského útvaru 13. dělostřeleckého pluku Jince, jmenovitě plukovníka Ivana Mráze a jeho týmu profesionálních vojáků, kteří pěší rotě AZ KVV Praha poskytli zázemí a služby.

Žehnání praporu se uskutečnilo v průběhu vojenského cvičení pěší roty na posádkovém cvičišti Brdy za účelem rozvoje vojenských schopností a dovedností. Vojáci trénovali taktickou přípravu, díky které se ještě zlepší v propátrávání, hlídkování, pozorování a zaujetí rozmístění mimo boj v prostoru odpovědnosti po dobu 72 hodin za zhoršených klimatických podmínek.

Dalším důležitým úkolem byly střelby z organických zbraní, řízení automobilové techniky a zvýšení schopností v logistické, ženijní a zdravotnické podpory v rámci odborných výcviků.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…