Armáda ČR: Studenti zdravotnické školy představovali raněné na speciálním armádním výcviku

28.02.2020 21:14

Nevšední praxi zažili studenti Střední zdravotnické školy v Táboře. Vůbec poprvé se mohli zúčastnit speciálního zdravotnického výcviku 3. mechanizované roty 42. mechanizovaného praporu, kde představovali raněné po katastrofě.

Armáda ČR: Studenti zdravotnické školy představovali raněné na speciálním armádním výcviku
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Cvičení se minulý týden odehrávalo v průmyslové zóně Milevsko a vojáci si při něm měli procvičit činnost během signálu MASCAL, tedy hromadného příjmu raněných. Jednotlivé čety měly za úkol zejména zajistit prostor, poskytnout prvotní ošetření a roztřídit raněné podle závažnosti poranění.

„Zvládání podobné situace v civilním prostředí klade na vojáky jiné nároky zejména ve třídění raněných k ošetření, protože při vedení bojové činnosti mohou být priority jiné – přednostně ošetřit vojáky, kteří se mohou co nejdříve znovu zapojit do boje,“ vysvětlil nadrotmistr Michal Tácha, vedoucí praporčík roty.

Speciální výcvik příslušníci roty absolvovali kvůli vyčlenění do bojového uskupení Evropské unie pod vedením Německa v druhé polovině letošního roku.

„Na zdravotní přípravu jsme se zaměřili právě z důvodu nepředvídatelnosti plněných úkolů, kdy jeden z pravděpodobných scénářů zahrnuje pomoc civilnímu obyvatelstvu při katastrofách, ať už živelných či způsobených například teroristickým útokem,“ doplnil velitel roty kapitán Petr Macík.

Cvičení představovalo ojedinělý zážitek nejen pro vojáky, ale i dvacítku figurantů: „Za dobu mé praxe ve školství jsem se dosud nesetkala s tak realistickým výcvikem zdravotní přípravy. Pro studenty to bylo daleko přínosnější než hodiny teorie,“ svěřila se Radka Maršíková, učitelka odborného výcviku ošetřovatelství z táborské Střední zdravotnické školy.

O věrohodné namaskování zranění figurantů se pomocí maskovacích sad postaraly příslušnice obvaziště 42. mechanizovaného praporu a Centra zdravotnických služeb Bechyně. Vojáci pak ocenili zejména autentičnost figurantů, kteří znali specifické projevy jednotlivých zranění a naprosto věrně simulovali jejich příznaky.

Zapojení 42. mechanizovaného praporu do EU Battle Group:

  • Hotovost drží vojáci praporu od 1. července do 31. prosince 2020
  • Prapor vyčleňuje mechanizovanou rotu s vozidly Pandur II, posílenou o četu podpory a zdravotnický tým.
  • Česká mechanizovaná rota s Pandury představuje nejtěžší jednotku uskupení, které je vybudováno na bázi lehkých výsadkových a vzdušně-úderných jednotek s velmi omezenou palebnou silou. Velení v této EUBG drží Německo, konkrétně 26. výsadkový pluk Bundeswehru.
  • Společně s Německem a ČR je v této EU BG ještě Rakousko, Chorvatsko, Irsko, Finsko, Nizozemí, Švédsko a Lotyšsko.
  • V březnu čeká mechanizovanou rotu cvičení European Challenge 2020 ve výcvikovém prostoru Wildflecken. Jedná se o certifikační cvičení kompletu EUBG, tedy společný výcvik všech národních příspěvků. V září bude následovat Falcon Leap 2020 v Nizozemsku.
  • Hotovostní síly EUBG musí být nasaditelné v akčním radiu 5000 km od Bruselu, do 5-10 dní od schválení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…