Armáda ČR: V Lotyšku se vystřídali specialisté na minové zátarasy

19.07.2023 19:15 | Tisková zpráva

Na lotyšské základně Adaži se po půl roce vystřídali vojáci, kteří zde působí v rámci alianční předsunuté přítomnosti NATO. V pořadí druhé úkolové uskupení navazuje na své předchůdce a koaličním partnerům bude v dalších šesti měsících přinášet schopnost stavět minové zátarasy na dálku.

Armáda ČR: V Lotyšku se vystřídali specialisté na minové zátarasy
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Téměř sedm desítek vojáků převážně z 15. ženijního pluku v Bechyni pokračuje jako součást Mnohonárodního bojového uskupení pod vedením Kanady společně s vojáky ze Španělska, Itálie, Slovenska a Lotyšska. Při slavnostním nástupu převzal operační úkol kapitán Zdeněk Barimov (velitel 2. úkolového uskupení českých vojáků) od svého předchůdce kapitána Jana Kuthana.

„Pevně věřím, že práce v mezinárodním prostředí nám přinese neocenitelné zkušenosti, které budeme moci dále odborně rozvíjet,“ vyjádřil svá očekávání kapitán Zdeněk Barimov.

Ceremoniálu se zúčastnila také česká velvyslankyně v Lotyšsku Jana Hynková, která popřála vojákům mnoho úspěchů v dalším pokračování této důležité mise.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41190 lidí

V hlavní roli minové vrhače

Hlavní zbraní 2. úkolového uskupení je minový vrhač MV-3, který je schopen vytvářet minová pole na vzdálenost až tři kilometry za velmi krátkou dobu. Tím přispívá k narušení, odklonu nebo zdržení postupu protivníka. Minový vrhač MV -3 stojí na nástavbě vozidla TATRA 810. Je tvořen třemi raketnicemi, kdy každá střela v raketnici nese čtyři protitankové miny. Po rozpadu rakety miny dopadnou na předem stanovené místo, kde má vzniknout minové pole a jsou odjištěny na dobu maximálně 48 hodin.

Příprava není lehká

Před odjezdem do mise prošli vojáci druhého úkolového uskupení náročným půlročním výcvikem, který byl zakončen květnovou národní certifikací v posádce Vyškov. „Výcvik se skládal nejen z odborné manipulace s minovým vrhačem MV-3, ale i ze základních vševojskových dovedností. Ty zahrnují například bojové drily, střeleckou, zdravotnickou, taktickou nebo řidičskou přípravu,“ uvedl vedoucí praporčík druhého úkolového uskupení J. H.

„V první řadě musí být voják perfektně připraven po vševojskové stránce a pak profesionálem v dané odbornosti. Jsme připraveni zapojit se do mezinárodního uskupení jako plnohodnotný partner,“ zhodnotil přípravu kapitán Barimov.

Českou jednotku nyní čeká příprava na první společné cvičení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…