Armáda ČR: Ve Vyškově přísahalo pět stovek armádních nováčků

07.02.2016 17:42

Ve čtvrtek 4. února zaplnilo nástupiště kasáren Dědice pět stovek žáků kurzu základní přípravy, tedy nováčků Armády ČR, k vykonání významného mezníku v nové profesní kariéře - absolvování vojenské přísahy.

Armáda ČR: Ve Vyškově přísahalo pět stovek armádních nováčků
Foto: Hana Jurčová
Popisek: Armáda ČR

Přísahající vojáci a vojákyně nastoupili před velitelem Velitelství výcviku – Vojenské akademie plukovníkem gšt. Josefem Kopeckým a před zraky několika stovek hostů, včetně rodinných příslušníků. Slavnostní akt složení vojenské přísahy doprovodil přelet bitevních vrtulníků.

Plukovník Kopecký ve svém projevu uvedl, že vojenská přísaha je nejen významným právním aktem, ale také závazkem morálním, závazkem povinnosti při obraně státu. „Je pro vás závazkem, který sebou nese i takové hodnoty, jako je odpovědnost, obětavost, odvaha, věrnost a čest,“ dodal plukovník Kopecký.

Aby tito nováčci mohli zahájit vojenskou kariéru, musí splnit všechna kritéria základní přípravy a k jejímu úspěšnému absolvování jim chybí ještě další měsíc a půl náročného výcviku. Teprve poté se stanou právoplatnými vojenskými profesionály.    

V rámci programu vojenské přísahy si veřejnost mohla také z blízka prohlédnout moderní obrněná kolová vozidla Pandur, Iveco a Dingo, využívaná profesionály AČR jak doma, tak v zahraničních operacích a také fotografickou výstavu mapující 25 let hnutí na vlastních nohou Stonožka, vztahující se k pomoci AČR prostřednictvím realizace armádních projektů v oblastech postižených válkou, které již pomohly mnohým školám, nemocnicím, vesnicím a především lidem na území válkou zničených zemí, ať už v Kosovu či v posledních letech v Afghánistánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…