Armáda ČR: Vojáci, kteří se vrátili z Mali a Afghánistánu, byli oceněni na Vítkově

02.11.2019 22:02

V pátek 1. listopadu se ve Slavnostní síni Národního památníku v Praze na Vítkově uskutečnil nástup příslušníků Armády ČR, kteří se nedávno vrátili z působení v zahraničních operacích v Afghánistánu a Mali.

Armáda ČR: Vojáci, kteří se vrátili z Mali a Afghánistánu, byli oceněni na Vítkově
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Poděkovat za skvělou reprezentaci vlasti a příkladné splnění úkolů jim přišli předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer, náměstek pro řízení sekce dozoru a kontroly MO Antonín Rada, první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Jaromír Zůna a další představitelé armády.

„Vrátili jste se ze zahraničních operací, které měly různé podoby a cíle. Své poslání jste splnili. Svou profesionalitu jste dokazovali nejen poctivým plněním úkolů, ale zejména schopností okamžitě a na místě řešit rizikové situace v případě napadení patroly. Stály za tím hodiny a týdny tvrdé přípravy a náročného výcviku, ale vyplatilo se to,“ řekl nastoupeným vojákům generál Zůna.

Medaile Za službu v zahraničí převzalo173 vojáků 12. strážní roty Úkolového uskupení AČR Resolute Support v Afghánistánu a pět příslušníků 4. skupiny Armády ČR, kteří působili na velitelství mise MINUSMA v Mali. Vybraní vojáci také obdrželi Záslužné kříže ministra obrany ČR, Čestné odznaky AČR Za zásluhy, odznaky Za bojový kontakt a věcné dary.

Úkolem 12. strážní roty byla kontrola vnějšího perimetru základny v severní části bezpečnostní zóny Bagrám. Její příslušníci se podíleli na ochraně a obraně základny spolu s americkými, gruzínskými a afghánskými partnery. Vojáci se rovněž podíleli na výcviku, poradenské činnosti a pomoci jednotkám tamních bezpečnostních sil.

Strážní rotu tvořilo 173 osob, jednalo se především o příslušníky 72. mechanizovaného praporu Přáslavice.

Jednotka působila na základně Bagrám od dubna do října 2019, jejím velitelem byl kapitán Jan Hrdinka. „Byla to pro mne už třetí mise, ale poprvé jsem byl v Afghánistánu ve funkci velitele, který odpovídá za celý kontingent. Mnohá rozhodnutí jsem musel dělat právě s vědomím toho, že za své podřízené a jejich životy odpovídám. V jistý moment si uvědomíte, že nad vámi už nikdo není a vy musíte rozhodnout. To pro mne bylo složité,“ svěřil se Hrdinka.

Posláním stabilizační mise Organizace spojených národů MINUSMA v Mali (United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali) je zajištění bezpečnosti a vytvoření podmínek pro další humanitární a politickou asistenci malijské vládě.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…