Armáda ČR: Vojáci obdrželi medaile za nasazení v Afghánistánu, Iráku, Kosovu, Kongu, Itálii a Velké Británii

25.02.2018 20:41

V Národním památníku na pražském Vítkově převzalo 97 vojáků medaile za službu v zahraničí. Vybraní příslušníci Armády ČR a Vojenské policie obdrželi z rukou ministryně obrany Karly Šlechtové a náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Josefa Bečváře Záslužné kříže ministryně obrany, Čestné odznaky AČR Za zásluhy či věcné dary.

Armáda ČR: Vojáci obdrželi medaile za nasazení v Afghánistánu, Iráku, Kosovu, Kongu, Itálii a Velké Británii
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Je mi ctí, že mohu v Praze uvítat příslušníky jednotek Armády České republiky po návratu ze zahraničních operací. Každá taková mise je především triumfem týmové práce a nezáleží na tom, zda se jedná o v pravém slova smyslu mikrotýmy nebo o početnější jednotky. Dnes jsou zde nastoupeni ti, kteří plnili své úkoly v rámci devíti organizačních struktur v šesti zemích. Svědčí to nejen o skutečné všestrannosti naší armády, ale také o našem aktivním přístupu k úkolům, které úzce korespondují s cíli české zahraniční politiky,“ zaznělo v proslovu ministryně obrany Karly Šlechtové.

„Já nerozlišuji mise na velké a malé. Já rozlišuji mise, kde jsou úkoly splněny nebo se úkoly nesplnily. Vy všichni jste úkoly v misích splnili. Za to vám patří poděkování nejen z řad vojenské, ale i civilní veřejnosti. Každá mise je pro vás určitým dalším krokem ve vaší kariéře a já to vidět i na vašich uniformách, jak vám tam přibývají jednotlivé stužky. A je hezké se na to dívat,“ řekl armádní generál Josef Bečvář, který zároveň poděkoval i rodinným příslušníkům vojáků, kteří se na úspěchu mise taky nepřímo podílejí.

Ministryně udělila dva záslužné kříže

Během slavnostního nástupu předala ministryně obrany Karla Šlechtová společně s náčelníkem Generálního štábu AČR a dalšími zástupci velení AČR a Vojenské policie všem vojáků a vojenským policistům Medaile za službu v zahraničí.

Dva vojáci major Jan Přibyl (4.LPT) a poručík Jakub Jiránek (22.AAT) obdrželi Záslužný kříž ministryně obrany a čtyři vojáci Čestný odznak AČR Za zásluhy – podplukovník Petr Němec (1.VJVP), kapitán Tomáš Mlýnek (6.HQ RS), kapitán Miroslav Štrop (22.AAT) a kapitán Michal Veleba (4.LPT). Věcný dar předal náčelník Generálního štábu 6 vojákům – majoru Jaroslavu Němečkovi, kapitánu Martinu Černému, praporčíku Marcelu Brunerovi, kapitánu Petr Motzbäuchelovi, rotmistru Lukáši Vlčkovi a rotnému Lukáši Vaverkovi.

Slavnostního nástupu po návratu ze zahraničních operací se účastnil také zástupce náčelníka Generálního štábu AČR a ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Jiří Verner, velvyslanec ČR v Iráku Jan Vyčítal, velitel vzdušných sil generálmajor Jaromír Šebesta a přidělenec obrany USA v ČR plukovník Mark A. Wootan a další hosté.

Vojáci působili v šesti zemích

Ve slavnostní síni na Vítkově nastoupilo 25 příslušníků leteckého poradního týmu 22. jednotky AAT Úkolového uskupení AČR v afghánské misi Resolute Support a 17 příslušníků, kteří tvořili 6. zastoupení na velitelství této mise v Kábulu. Další letecký poradní tým působil v Iráku. Z letecké základny Ballád se vrátilo 30 osob této 4. jednotky a společně s nimi také čtyři vojenští policisté, kteří se na Irácké federální policejní akademii v Bagdádu podíleli na výcviku příslušníků Iráckých bezpečnostních sil (1. výcviková jednotka Vojenské policie, Irák).

Na roční pozorovatelskou misi MONUSCO v Demokratické republice Kongo vyslala Česká republika tři pozorovatele a další pozorovatel sledoval situaci v Kosovu v rámci mise UNMIK.

Z velitelství operace EU NAVFOR Somalia v Northwoodu ve Velké Británii se vrátili tři důstojníci. Cílem této vojenské operace Evropské unie je ochrana plavidel, které jsou součástí Světového potravinového programu, potírání aktů pirátství a ozbrojeného přepadávání podél somálského pobřeží. Na druhé námořní vojenské operaci EU na velitelství v Itálii působili čtyři čeští vojáci. Cílem mise EUNAVFOR MED Sophia je boj s nelegální migrací a kontrola a zadržování plavidel převaděčům v mezinárodních vodách. A 10 vojáků působilo na velitelství mnohonárodní mírové operace NATO na území Kosova (KFOR) v Prištině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

9:15 Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

Studenti tuzemské soukromé vysoké školy Unicorn University se mohou pochlubit nebývalým úspěchem. Vy…