Armáda ČR: Vojáci v Mali musí zvládat silniční provoz bez evropských pravidel

24.02.2019 13:53

Už pět měsíců plní své úkoly v Bamaku 12. úkolové uskupení AČR v EUTM Mali. Hlavní činností jednotky je ochrana a obrana velitelství mise EUTM (Training Mission), provádění doprovodů velitele a štábu mise a částečně i výcvik malijské armády. Při plnění tohoto úkolu spolupracuje s francouzskými, malijskými, německými a španělskými jednotkami.

Armáda ČR: Vojáci v Mali musí zvládat silniční provoz bez evropských pravidel
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Při působení ve zdejším prostředí jsme nasbírali spoustu zkušeností. Hodně nám pomohlo, že jednotka tvoří dobrou partu,“ zhodnotil působení velitel jednotky kapitán Zdeněk Sluka.

Plnění úkolů s sebou mimo jiné přináší každodenní jízdu v místním provozu. Ten se ulicemi valí jako nekonečná řeka, naprosto živelně, bez pravidel, na která jsme zvyklí z Evropy. Je-li nejhůře, musí převzít řízení dopravy vojáci z 12. úkolového uskupení mise EUTM. Čeští vojenští řidiči se novému prostředí rychle přizpůsobili a dosud nebyli účastníky žádné dopravní nehody.

Vojáci zvládají složité situace

„Čeští vojáci v Bamaku všechny složité situace zvládají a plní úkoly, které jsou na ně kladené. Velení mise EUTM Mali vyjadřuje s naším působením a profesionálním přístupem k plnění operačního úkolu dlouhodobou spokojenost,“ dodal kapitán Zdeněk Sluka.

„Dvanáctka“ je při své činnosti rozdělena do tří skupin. První zajišťuje ve spolupráci s místní bezpečnostní agenturou a malijskou národní gardou ochranu základny nepřetržitě dvacet čtyři hodin denně. Druhá skupina drží pohotovost síly rychlé reakce tzv. QRF a vyjíždí v případě vzniku mimořádných událostí. Třetí skupina je odpovědná za doprovody a hned brzy ráno vyjíždí na letiště, kde její příslušníci drží dvacetičtyřhodinovou hotovost.Zabezpečují ochranu základny společnosti, která poskytuje leteckou podporu pro misi EUTM v Mali a v případě ostrého startu jsou součástí posádky. Zároveň mají na starosti ochranu a obranu celé posádky a vrtulníku (popř. letadla). V případě potřeby provádí také doprovody VIP osob, popř. logistických konvojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…