Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé

07.06.2017 21:10

Moravská premiéra trofeje čtyřiadvacateráka z Libavé, který byl v honitbě uloven v uplynulé lovecké sezóně, i armádní tank T-72M4. Prezentace moderního víceoperčního lesnického stroje harwestor pro kácení dříví, ale i soutěž tradičních pomocníků lesníků - chladnokrevných koní. K tomu lesní pedagogika pro děti, výstavy loveckých psů a mnoho dalšího. To vše bude na programu největší lesnické akce pro veřejnost, kterou tuto sobotu 10. června pořádají v lesním areálu Heřmánky na Libavé Vojenské lesy a statky ČR (VLS) společně s Armádou ČR.

Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Jedním z hlavních lákadel akce je tradiční CHOVATELSKÁ PŘEHLÍDKA DIVIZE VLS LIPNÍK NAD BEČVOU. Ta vedle jiných spravuje honitbu Libavá, které je domovinou nejkvalitnější tuzemské populace jelena evropského. Myslivecké i laické veřejnosti se zde představí výjimečná trofej z uplynulé lovecké sezóny čtyřiadvacateráka z Libavé, kterého ulovil v sobotu 17. září loňského roku v honitbě Libavá náš vážený lovecký host František Chmelík. Trofej s bodovou hodnotou 228,27 CIC představuje v devadesátileté historii vojenských lesů druhou nejsilnější trofej jelena evropského z volného chovu.

Vedle této mimořádné trofeje však přehlídka bude prezentovat i řadu dalších exemplářů, dokládajících mimořádnou kvalitu zvěře v Oderských vrších. „Předpokládáme, že stejným tahákem budou také jelení shozy nalezené na jaře letošního roku. A to musím říci, že skutečně bude na co se dívat,“ láká návštěvníky vedoucí lesní výroby lipnické divize VLS Jan Jeniš.

Malým i velkým návštěvníkům bude pak určena PREZENTACE VOJENSKÉ TECHNIKY Armády ČR, která Libavou využívá k výcviku. V Heřmánkách vojáci představí tank T-72M4, obrněný transportér Pandur, vojenská policie pak předvede ruční zbraně.

Nejmenším návštěvníkům bude určena tradičně lesní pedagogika. Letos se budou moci vydat STEZKOU MOUDRÉ SOVY, kde na ně bude čekat devět stanovišť. Na prvním bude pro ně připraveno seznámení s myslivostí, zastavení s názvem Dřevo je cesta jim pak přiblíží vše o tomto materiálu z trvale obnovitelných zdrojů. Uzdu fantazii pak budou moci popustit v Lesní dílně, dobrodružství je zase bude čekat na stezce v rákosí. „Dozvědí se však také mnoho zajímavého o ochraně lesa, včelařství, zemědělství, využití koní v lesnictví a na závěr je záchranáři zvěře ze stanice Hluk seznámí s tím, jak se chovat v přírodě ke zvířátkům a přivezou jim ukázat zvířecí „klienty“ ze své stanice,“ doplnila lesní pedagožka libavské divize VLS Romana Klevarová.

Lesnictví bude v Heřmánkách prezentovat především nejmodernější technika, konkrétně víceoperační kácecí stroj harwestor. Ten si mohou návštěvníci prohlédnout a na elektronickém trenažéru si pak mohou zkusit simulovanou těžbu s ním.

Chladnokrevné koně, kteří jsou i v době moderní techniky stále nenahraditelnými pomocníky lesníků především v těžko přístupném terénu, pak představí jejich přehlídka s kombinovanou soutěží. Koně se předvedou při slalomu se zapřaženou kládou, formanské jízdě, kde kočí prokazují svou zručnost při ovládání koní na suchu i ve vodě, a také v těžkém tahu. V něm závodníci prezentují sílu koní i jejich sehranost v zápřahu, protože disciplíny se účastní koně v páru.

V rámci doprovodného programu proběhne také představení knihy loveckých povídek a reportáží z Libavé autora Dušana Pořízky. Nejen obdivovat, ale i zakoupit obraz si mohou návštěvnici v rámci prodejní výstavy akademického malíře Václava Nasvětila.

Celodenním programem budou veřejnost provázet trubači VLS, k dispozici bude bohaté občerstvení.

ARMÁDA, LESNICTVÍ A MYSLIVOST NA LIBAVÉ2017

KDY:
sobota 10. června 2017 od 8.00 do 16.30 hodin

KDE:
areál Heřmánky na Libavé, GPS: 49.6476694N, 17.6018094E

PROGRAM

Chovatelská přehlídka trofejí z honiteb divize VLS Lipník n. B.
8.00 otevření prohlídky
9.00 slavnostní zahájení a průvodní slovo k trofejím
11.30 druhé průvodní slovo
13.30 průvodní slovo ke shozům
17.00 možnost vyzvednutí trofeje

Lesní pedagogika
Zábavná naučná stezka o lese, myslivosti, zemědělství a včelařství. Pro nejmladší návštěvníky akce v obřím stanu VLS DĚTEM i na přilehlých stanovištích.
9.00 – 15.00 hod

Vojenská technika Armády České republiky
8.00 – 16.30 ukázka bojového vozidla pěchoty, tanku T-72M4, kolového obrněného transportéru Pandur a ručních zbraní AČR

Výstava Moravskoslezkého klubu chovatelů jagdteriérů, z. s.
8.00 – 9.00 přejímka psů
9.30 – 14.00 zahájení výstavy, posuzování v kruhu
14.00 – 15.00 přehlídka vítězů

Výstava Českomoravského klubu chovatelů barvářů, z. s.
8.00 –9.00 přejímka psů
9.00 –14.00 zahájení výstavy, posuzování v kruzích, bonitace Chovatelská ukázka plemen chladnokrevných koní a jejich kombinovaná soutěž
10.30 chovatelská ukázka plemen chladnokrevných koní
11.30 kombinovaná soutěž chladnokrevných koní
16.30 vyhlášení výsledků

Prodejní výstava obrazů s mysliveckou tématikou akademického malíře Václava Nasvětila

9.00 Slavnostní představení knihy loveckých povídek a reportáží Libavá od autora Dušana Pořízky

16.30 oficiální ukončení dne za doprovodu trubačů divize Lipník nad Bečvou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…