Armáda oslavuje 10 let letounu JAS-39 Gripen ve výzbroji českých vzdušných sil

24.05.2015 12:04

V pátek 22. května bylo průletem deseti českých, maďarských a švédských gripenů nad letištěm 21. základny taktického letectva Čáslav zahájeno slavnostní setkání k 10. výročí zavedení stíhacího letounu JAS–39 Gripen do výzbroje Vzdušných sil Armády České republiky.

Armáda oslavuje 10 let letounu JAS-39 Gripen ve výzbroji českých vzdušných sil
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Průlet společně s ministrem obrany Martinem Stropnickým a velitelem Vzdušných sil AČR brigádním generálem Liborem Štefánikem shlédli z letištní plochy také zástupce ministerstva obrany Švédského království generál Arne Hedén, náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie MO Daniel Koštoval a vrcholní zástupci vzdušných sil Švédského království, Maďarska a Chorvatska, společnosti SAAB a další významní hosté. Početnou delegaci dále doplnili lidé, kteří se podíleli na procesu zavádění letounu JAS-39 Gripen do AČR a také ti, kteří v průběhu uplynulé dekády dohlíželi a zajišťovali provoz a servis letounů.

Po unikátní podívané se přítomní přesunuli do místního posádkového domu armády, kde se konala tisková konference a následně slavnostní setkání s předáním pamětních medailí pozvaným účastníkům.

Na tiskové konferenci ministr obrany uvedl, že letouny JAS-39 Gripen považuje za spolehlivé stroje, se kterými jsou piloti spokojeni. Důkazem toho je i statistika, kdy za deset let užívání 14 letounů gripen mají čeští piloti nalétáno 20 tisíc letových hodin. Zmínil také tři zahraniční mise pilotů 211. taktické letky v Pobaltí a na Islandu.

V souvislosti s nimi také ministr uvedl, že NATO požádalo o nasazení českých stíhaček letos v létě na Islandu. Misi Air Policing na Islandu měly v tomto období zabezpečovat původně kanadské vzdušné síly, které se ale nyní v rámci koaličního nasazení svých sil účastní letecké operace proti Islámskému státu. „Mimořádný Air Policing Islandu je naším příspěvkem ke kolektivní ochraně NATO a de facto i k boji proti Islámskému státu,“ uvedl ministr Stropnický. „Na tento požadavek dokážeme pružně reagovat i s ohledem na zkušenosti z loňského roku, kdy jsme ostrahu vzdušného prostoru Islandu zajišťovali,“ dodal generál Štefánik.

Po tiskové konferenci následovalo setkání v místním kinosále, které zahájil generál Štefánik. Na jednom místě se tak setkali bývalí i současní piloti JAS-39 Gripen, zástupci Gripen Teamu a švédského podpůrného týmu v ČR nebo zástupci společnosti SAAB či FMW. „Rok 2015 je pro Vzdušné síly Armády České republiky významným předělem. Vzdušné síly slaví desetileté výročí úspěšného provozu letounu JAS-39 Gripen a zároveň začíná další etapa jeho pronájmu,“ zahájil generál Štefánik. Zmínil odpovědnou přípravu a motivaci lidí, bez které by přechod na nový typ letounu před více jak deseti lety nebyl možný.

„Zavedením letounu JAS-39 Gripen se výrazným způsobem změnila filozofie přístupu k úkolům vzdušných sil. Nešlo pouze o moderní techniku s jinými bojovými možnostmi, ale přišel důležitý impuls do nové práce a obrovská motivace pro všechny, kteří byli do projektu zapojeni,“ pokračoval generál Štefánik.

Na závěr projevu poděkoval všem, kteří se zasadili o zavedení těchto strojů do výzbroje české armády. „Také všem, kteří tuto techniku obsluhují, zabezpečují její provoz či bedlivě sledují na obrazovkách radarů. Velké poděkování patří rovněž švédským partnerům za vývoj letounu, výcvik českých specialistů a maximální podporu celého systému JAS-39 Gripen v České republice,“ dodal generál Štefánik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…