Armáda se rozloučila s legendárním Josefem Masopustem

09.07.2015 19:01

Včera se oblékl armádní stadion Juliska do černého, aby se zde mohla rodina, nejbližší známí, bývalí spoluhráči z Dukly Praha a reprezentace, ministr obrany Martin Stropnický, náčelník Generálního štábu generálporučík Josef Bečvář, zástupci Českého fotbalového svazu a FIFA, ASC Dukla, olympionici i fanoušci naposledy rozloučit s legendou českého fotbalu Josefem Masopustem.

Armáda se rozloučila s legendárním Josefem Masopustem
Foto: army.cz
Popisek: Čestná stráž při vojenských poctách rozloučení s J. Masopustem.

Podmračená obloha, na krásném zeleném trávníku, na vyvýšeném pódium katafalk s rakví, tmavé sukno a za ním tmavá zástěna. Okolo výzdoba z květin a věnců. Kulisy pro poslední loučení s Josefem Masopustem. Fotbalistou, který nejvíce po světě proslavil Duklu Praha, vicemistrem světa z roku 1962 a držitelem Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy, který zemřel 29. června po dlouhé a vážné nemoci ve věku 84 let.

Smuteční obřad s vojenskými poctami začal v 11 hodin na jeho milované Julisce, kde kopal za Duklu 16 let. Brány stadionu, kde Masopust nejčastěji bavil fanoušky a svým fotbalovým umem trápil protivníky, se otevřely už o dvě hodiny dříve. Přicházeli fandové, přinášeli květiny a klaněli se památce fotbalisty století. Vzpomínkové věnce poslaly nejen fotbalové kluby, ale i velvyslanectví Chile, které nezapomnělo na to, že právě v této jihoamerické zemi prožil Masopust největší úspěch kariéry.

Jako čestná stráž se u rakve střídali vojáci a fotbalisté, např. bývalý spoluhráči z Dukly Jan Brumovský, Josef Vacenovský, Josef Jelínek, Ivan Novák, Václav Samek či v druhé části obřadu bývalý reprezentanti včetně Masopustových spoluhráčů z Chile nebo Vladimír  Šmicer. V lavicích před katafalkem pak seděli Jiří Čadek, Josef Kadraba, Ivo Urban, Ladislav Vízek i někdejší šéf českého fotbalu František Chvalovský, ale i současný Miroslav Pelta.

Zdravici poslali i z FIFA

„Velikost člověka se měří nejen tím, jaké hodnoty vytvořil, ale i tím, jak se dokázal vyrovnat se slávou, která mu po zásluze náleží. Josef Masopust ve všem obstál maximálně. Děkujeme vám Josefe, také za váš vrozený smysl pro čest, pro velkorysé a ohleduplné počínání na hřišti i mimo ně. Za noblesní lidskou skromnost, která vyplývala z vaší ušlechtilé, skutečně rytířské povahy. Lidé jako vy zůstanou mezi živými stále,“ řekl ve své smuteční řeči plukovník Jaroslav Priščák, ředitel Armádního sportovního centra Dukla.

Smuteční pozdravení za Mezinárodní fotbalovou federaci FIFA a jménem prezidenta Seppa Blattera pronesla Eva Pasquier, manažerka rozvoje fotbalu v Evropě a Oceánii: „Odešel člověk a v srdci zůstal smutek a žal. Ale legenda neodešla. Jménem fotbalové rodiny mu přeji šťastnou cestu do fotbalového nebe.“

Za české olympioniky, se přišla rozloučit sedminásobná olympijská vítězka gymnastka Věra Čáslavská:„ Pepík Masopust byl nádherným, báječným a úžasně skromným člověkem, který se stal mým velkým vzorem a jenž mi dodával sílu i v mých nejtěžších životních chvílích. Ani ten Zlatý míč si nepřisvojoval, ale vždy a všude připomínal: Ten balón je pro vás.“

Při árii operního pěvce Josefa Moravce, která se roznesla po celých Dejvicích, pocítili smutek a stesk všichni, kdo se s Masopustem přišli rozloučit. Když zazněla čestná vojenská salva a Juliskou se nesly tóny státní hymny a čestná stráž odnášela rakev s Josefem Masopustem, smutek zesílil. Po pár desítkách vteřin ticha, když pohřební vůz s ostatky odjížděl, všichni co na Julisce byli, ho na poslední cestě do fotbalového nebe vyprovodili dlouhotrvajícím potleskem ve stoje.

Obřad trval přibližně 45 minut, přesně tolik, kolik trvá poločas fotbalového utkání.

Rozloučit se přišlo i vedení resortu obrany

„Odešel pan fotbalista. Málokdo rozdával tolik fotbalové radosti. Byl a navždy zůstane legendou. Světovou, národní i Dukly, se kterou spojil celý svůj život," podotkl ministr obrany Martin Stropnický.

„Josef Masopust byl nejen fotbalovou legendou, byl to především velký bojovník, gentleman a skromný muž na hřišti i mimo něj,“ uvedl náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…