Arnika: Alejí roku 2019 se stala památná alej u Rakovnického potoka

09.01.2020 10:57

Prvenství v devátém ročníku ankety míří do Středočeského kraje. Historická alej, kterou tvoří lípy, jilmy a javory, si získala přízeň 731 hlasujících. Arnika k vítězné aleji na jaře umístí pamětní ceduli.

Arnika: Alejí roku 2019 se stala památná alej u Rakovnického potoka
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Celkové výsledky ankety za rok 2019 najdete ZDE.  

„V devátém ročníku soutěžilo rekordních 96 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 7,5 tisíce lidí. Jsme nadšeni, že rok od roku počet nominovaných alejí stoupá. Je vidět, že lidé mají o aleje zájem a na krásná zákoutí naší krajiny jsou patřičně hrdí,“ říká Karolina Kostićová z Arniky. 

Alej u Rakovnického potoka tvoří 540 stromů a s délkou 3,7 km je nejdelší alejí památných stromů v České republice. Vysázená byla začátkem 20. století za účelem zpevnění břehů potoka a ochraně před ničivými povodněmi. Pro Rakovník je významným přírodním prvkem a historickou památkou, proto ji městský úřad v roce 2003 vyhlásil památnou alejí. Autor vítězné nominace získá let balonem od LuckyBalon.

Více o památné aleji u Rakovnického potoka ZDE

Pro ty, kteří nominovali 14 regionálních vítězek, máme:

  • poukazy na fotoslužby od Foto Škoda

  • knihy o památných stromech z nakladatelství Marie Holečkové

  • vstupenky do botanických zahrad po celé České republice

  • dárkové balíčky a vstupenky do výrobny biočajů Sonnentor v Čejkovicích

  • pivní dárkové balíčky od Pivovaru Rychtář 

  • dárky od CzechTourism

„Vítězným alejím gratulujeme. Všem alejím a  stromořadím v naší krajině přejeme stovky let příjemného života s námi, lidmi,“ říká Marcela Klemensová z Arniky.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, které společně vysázeli.

Generálním sponzorem ankety je AuditDaně CZ.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…