Arnika: Bleskové povolení od úřadů - Penta staví u Masaryčky nezákonně

28.02.2021 17:58

Stavební úřad MČ Praha 1 záměrně neinformoval některé účastníky o zahájení povolování stavby, kteří se soudí kvůli zrušení územního rozhodnutí. Než soud stihl povolování kanceláří zastavit, Penta razítko dostala a začala stavět. Zástupci veřejnosti, kteří stavbu připomínkovali, tak nezákonně ztratili šanci projekt změnit a zmírnit jeho enormní negativní dopady na centrum Prahy.

Arnika: Bleskové povolení od úřadů - Penta staví u Masaryčky nezákonně
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

“Za pouhých dvanáct dní se úředníkům podařilo zkontrolovat dokumentaci rozsáhlého projektu a dodržení stanovisek dotčených orgánů, zatímco menší stavby povolují řadu měsíců. Navíc jako obvykle u kontroverzních projektů proběhla lhůta pro podání námitek přes vánoční svátky a následně stavbu povolil rychlostí blesku. To je víc než podezřelé,” upozorňuje Václav Orcígr z Arniky.

Arnika se soudí s pražským magistrátem kvůli záměrnému a nezákonnému ignorování Arniky, AutoMatu a Klubu Za starou Prahu v povolovacích řízeních. Městský soud v Praze na základě žaloby Arniky rozhodl o odkladném účinku, protože zahájením stavby podle jeho názoru hrozí nenahraditelná újma na veřejném zájmu, a stavební úřad vůbec neměl stavbu povolit.

Stavební úřad mohl velmi vážně pochybit a řízení měl podle rozhodnutí soudu zastavit. Na dotazy Arniky odpovídal mlhavě, že vydání stavebního povolení nelze odhadnout z důvodu dlouhodobé pracovní neschopnosti odpovědného úředníka. Nakonec vše podezřele urychlil, a projekt Zahy Hadid dostal zelenou dříve, než soud rozhodl. Arnika se proti vydanému stavebnímu povolení odvolala, ale stavební úřad toto odvolání opět nezákonně ignoroval.

Penta začala stavět ve skutečnosti už na podzim, kdy jí stavební úřad povolil zajištění stavební jámy archeologického průzkumu. Toto povolení ale umožňuje vybudování betonových konstrukcí až po strop podzemního podlaží. Jde o ukázkový příklad salámové metody, kdy developer postaví celou spodní stavbu ještě před stavebním povolením, které však pravděpodobně získal nezákonným způsobem. Celý proces je učebnicovou ukázkou obcházení veřejnosti a vyvolává dojem, že zákony platí jen pro někoho.

Chceme, aby Praha byla příjemná pro život a dostupná všem.

ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…