Arnika: Den biodiverzity připomíná unikátní přírodu, kterou by plánovaný jez na Labi zničil

22.05.2018 19:22

Arnika u příležitosti Mezinárodního dne přírodní rozmanitosti upozorňuje na to, že česká příroda výstavbou labského jezu přijde o evropsky významné území, které je domovem mnoha vzácných a chráněných druhů rostlin a živočichů.

Arnika: Den biodiverzity připomíná unikátní přírodu, kterou by plánovaný jez na Labi zničil
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Podporovatelé stavby navrhují, aby se cenné druhy přestěhovaly na nově vytvořená stanoviště. Podle studie Masarykovy univerzity v Brně jde o nesmysl. Otázkou zůstává, jak se kompenzacím vyjádří Ministerstvo životního prostředí.

Autoři Koncepce vodní dopravy[i] i experti posuzující vliv jezu se shodují, že plavební stupeň zlikviduje cenné štěrkopískové náplavy. Na nich žije přes 200 rostlinných druhů, z toho 37 patří mezi ohrožené rostliny, například drobnokvět pobřežní. Podle odborníků na ochranu přírody jsou návrhy na přestěhování nevyzkoušené, neprokazatelné a přestěhování ohrožených druhů je tudíž nemožné[ii]. Česká republika by tak porušovala vlastní zákon o ochraně přírody a krajiny i evropskou legislativu na ochranu lokalit Natury 2000.

„Labské bahnité náplavy mají jiný charakter, než jejich zbytky na ostatních českých a moravských řekách. Jedinečné jsou také svou rozlohou a tím, jak je řeka vytváří a modeluje. Byla by mezinárodní ostuda, pokud bychom je nedokázali ochránit,“ říká Mgr. Eva Volfová, soudní znalkyně v oboru ochrana přírody, která se sledováním biologicky cenných lokalit v údolí Labe zabývá dlouhodobě.

Lidé mohou přispět k ochraně Labe před betonem podpisem výzvy Živé Labe ZDE.

„Letos si na den biodiverzity připomínáme 25. výročí[iii] podepsání Úmluvy o ochraně biodiverzity, která má za cíl chránit přírodní bohatství Země v celé jeho šíři druhů, genů i ekosystémů. Jestliže jej přestaneme chránit, rozmanitost, která je hnacím motorem celé naší společnosti, se zcela vytratí. Labské údolí je jedinečné a jako takové jej musíme zachovat pro budoucí generace,“ říká Nikol Krejčová z Arniky.

Mezinárodní den biodiverzity upozorňuje na důležitost ochrany druhové rozmanitosti a vyzývá k zastavení úbytku rostlinných a živočišných druhů[iv] na naší planetě.

Poznámky:
[i] Schválení Koncepce pro vodní dopravu je možné pouze, pokud Ministerstvo životního prostředí připraví kompenzační opatření poškozené evropsky významné lokality Natury 2000. Více v tiskové zprávě Arniky Budoucí vláda plánuje postavit jez na Labi i přes kritiku odborníků (ZDE)
[ii] Tzv. kompenzační opatření jsou trvale odmítána odborníky, včetně tvůrců studie Komparativní výzkum bahnitých říčních náplavů řeky Labe s dalšími řekami v České republice (ZDE)
[iii] Více o Mezinárodním dni biodiverzity 2018 ZDE
[iv] O úbytku biodiverzity upozornilo nedávno UNESCO ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…