Arnika: Inspirace u profesionálů - jak poutavě vyfotit alej

30.08.2013 17:02

Přestože prázdniny pomalu končí, dny se zkracují a času na výlety do přírody bude zase méně, stále je možné pořídit zajímavé fotky z naší krajiny. Pokud na nich navíc bude zachycen Život v alejích, může je autor přihlásit do soutěžní ankety Alej roku 2013 a vyhrát například let balonem a další zajímavé ceny, vstupenky nebo dárkové poukazy na zboží i služby. S tipy, jak stromořadí zajímavě zachytit, se navíc svěřili fotografové z FotoŠkoda, jednoho z partnerů letošního ročníku soutěže. Zájemci je najdou na webu ankety http://alejroku.cz/vyhry Aktuálně je přihlášených 34 alejí a s výjimkou Plzeňského má každý kraj aspoň jedno želízko v ohni.

Arnika: Inspirace u profesionálů - jak poutavě vyfotit alej
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

„Na alejích, které jsou pro naši krajinu tak typické, je zajímavé právě to, jak je nejen lidé využívají. Některé slouží jako místo procházek a odpočinku, další jsou pozůstatky historických cest mezi obcemi, další jsou důležitými biokoridory a všichni známe i aleje okolo silnic, které řidičům pomáhají v orientaci. A to všechno jsou náměty, které jsou pro anketu Alej roku 2013 zajímavé. Pokud se autorovi nebo autorce podaří je poutavě zachytit a připojit zajímavý příběh se stromořadím spjatý, může kromě hezké fotky získat třeba i let balonem, poukázky na různé nebo zajímavé knihy. Každá fotka navíc pomůže lépe zmapovat aleje v Čechách, na Moravě i ve Slezsku a napomoct k jejich ochraně,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit „svou“ alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat 1-3 fotografie zachycující život v aleji (nejlépe ve formátu JPEG), ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost. Nejpopulárnější alej pak vyberou svým hlasováním na internetu sami lidé – tato část ankety bude spuštěna v na konci září.

„Aleje jsou krásným fenoménem českých zemí už od dob baroka a představují historickou paměť krajiny. Spojují nás s našimi předky a jsou odkazem našim potomkům. Slouží jako orientační bod, lidé i zvířata v ní hledají v létě ochranu před ostrým sluncem a jsou důležitými biokoridory. Lidé si do nich často chodí odpočinout, projít se nebo projet na kole. A přesně to účastníci ankety měli letos fotit – život v alejích.  Aleje jsou v Čechách i na Moravě stále opomíjené a ohrožené. Věřím, že naše anketa přivede lidi do alejí a ukáže i jejich krásu a význam,“ popisuje význam alejí mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Na autory oceněných fotografií čekají hodnotné ceny, například dárkové poukazy od Centra FotoŠkoda, poukazy na zboží od společnosti Bushman nebo sadu ručního dopisního papíru z Velkolosinské Ruční papírny. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové a Nakladatelství Mladá fronta, něco „na zub“ od PRO-BIO, vstupenky do Botanické zahrady hl. m. Prahy i do Botanické zahrady Univerzity Karlovy a interaktivní hračky od Hračkárny.cz. Na věcné ceny také finančně přispěly firmy Axida a Akademická realitní. Aktuální informace o anketě budou v jednotlivých regionech přinášet Deníky z vydavatelství Vltava-Labe-Press. Slavnostní vyhlášení vítězné aleje a výherců atraktivních cen proběhne uprostřed listopadu 2013.

V loňském ročníku ankety Alej roku 2012 bylo:

71 nominovaných alejí z celé republiky;
676 hlasů pro vítěznou Rybářskou alej z Přerova;
5 494 hlasů odevzdáno v internetové anketě;

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 30 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 100 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny.

Partneři ankety Alej roku 2013:

Centrum FotoŠkoda
Regionální deník
HaBalon
Bushman
Nakladatelství Mladá fronta
Dřevotvar
Botanická zahrada hl. m. Prahy
Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UK
PRO-BIO
Hračkárna.cz
Nakladatelství MH
Výstaviště FLORA Olomouc
Ruční papírna Velké Losiny
AXIDA s.r.o.
Akademická realitní

Supported by a grant fromSwitzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union. www.swisscontribution.admin.ch. Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce. www.swisscontribution.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…