Arnika: K obcím s nejnižší produkcí odpadu míří Oskar

24.11.2016 14:11

K obcím s nejnižší produkcí odpadu míří Oskar. Absolutním šampionem je Štítná nad Vláří–Popov na Zlínsku.

Arnika: K obcím s nejnižší produkcí odpadu míří Oskar
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Druhý ročník soutěže Odpadový Oskar zná své vítěze. Které obce v Česku produkují nejméně odpadu na obyvatele a rok? (1) A jaké zajímavé a inspirativní příklady odpadového hospodářství se rozhodla odborná komise ocenit? (2). Vůbec nejlepších výsledků v ČR dosáhl šampion větších obcí od 1001 do 5000: Štítná nad Vláří – Popov ve Zlínském kraji s produkcí odpadu asi 38,6 kilogramů. Hned dvakrát pošle Arnika Oskara do Plzeňského kraje. Mezi obcemi do 1000 obyvatel získala 1. místo Modrava s produkcí směsného odpadu 39 kg/ob/rok. Ve skupině měst nad 5000 obyvatel zvítězilo (stejně jako loni) město Kdyně, které jako jediné pokořilo hranici 100 kg (98 kg). Ve druhé kategorii, kde komise oceňuje zvlášť inspirativní příklady dobré praxe, putuje Odpadový Oskar do čtyř obcí: Fulneku Starého Hradiště, Dalešic a Mokrého. Přehled výsledků a popis odpadového hospodářství vybraných měst naleznete na webu ZDE.

„Gratulujeme všem obcím, které se umístily a kvalifikovaly. Za těmito výsledky je mnohaletá práce. Jako příklad se podívejme na obec Štítná nad Vláří – Popov, která více jak 20 let vede obyvatele k tomu, aby se starali o pěkný vzhled obce, čistý vzduch a prostředí. Toto úsilí jim teď také vyneslo Oskara v jedné z kategorií a dokonce i absolutní vítězství s vůbec nejnižší produkcí odpadů v ČR, říká odborník Arniky na systémy odpadového hospodářství Ing. Milan Havel.

Přinejmenším stejnou pozornost si ovšem zaslouží i obce oceněné ve druhé kategorii soutěže. V té nezáleží jen na produkci směsného odpadu, ale i na tom, jak je efektivní. Současně se Arnika při výběru oceněných obcí soustředí na nápady a řešení, které mohou inspirovat další obce, jejich vedení i obyvatele. V této kategorii se letos prosadilo město Fulnek a obce Staré Hradiště, Dalešice a Mokré. Více se o odpadovém hospodářství oceněných obcí dočtete v poznámkách této tiskové zprávy (3).

Ocenění si zástupci vítězných obcí převzali toto úterý na Konference Ministerstva životního prostředí k předcházení vzniku odpadů.

„Stejně jako loni se i letos ukazuje, že chytře a efektivně lze s odpady nakládat v obcích všech velikostí. Výzvy a problémy, kterým čelí drobná vesnice a větší město se samozřejmě liší, nakonec ale vždy rozhoduje ochota samospráv a obyvatel nakládat s odpady šetrně a ekonomicky. Vyplácí se to z ekologického i ekonomického hlediska. Další odměnou a motivací pak může být právě i Odpadový Oskar,“ doplňuje letošní výsledky Havel.

Základní předpoklad pro kvalifikaci do obou kategorií je produkce odpadů pod 150 kg na hlavu. Tento limit organizátoři zvolili proto, že jde o hodnotu, které se běžně daří dosahovat v sousedních státech, v Česku ale tato meta stále není běžná. Oproti Rakousku a Německu je u nás totiž průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší.

„Všechny kvalifikované i vítězné obce si zaslouží gratulaci. Nejen proto, že jsou inspirací pro další města a vesnice, ale jednoduše i proto, že dobré výsledky by neměly zůstat nepovšimnuty. Především všechna větší města, která se kvalifikovala a dosáhla produkce odpadů pod 150 kg na obyvatele a rok si zaslouží uznání, protože v ČR rozhodně nejde o samozřejmost,“ doplňuje Jan Vávra, mluvčí Arniky.

Poznámky:
1) V první kategorii jsou obce rozděleny podle velikosti: obce do 1000 obyvatel, obce od 1001 do 5000 obyvatel, obce nad 5001 obyvatel). U malých obcí lze očekávat nejlepší výsledky do 50 kilogramů na jednoho obyvatel, u velkých měst se nejlepší výsledky blíží ke 100 kg. Podmínkou kvalifikace do soutěže je pro všechny obce produkce odpadů pod 150 kg/ob/rok.
2) Ve druhé kategorii jsou odbornou komisí vybírány příklady dobré praxe. Vítěze v této kategorii Arnika vyhlašuje pouze na celorepublikové úrovni. V této kategorii nezáleží jen na produkci směsného odpadu, ale i na tom, jak je efektivní. Podmínkou kvalifikace do soutěže je ale i zde produkce odpadů pod 150 kg/ob/rok.
3) Odpadového Oskara v kategorii 2 získali město Fulnek a obce Staré Hradiště, Dalešice a Mokré.
Staré Hradiště má velmi dobře nastaven celý systém odpadového hospodářství. Je příkladem toho, kolik mohou domácnosti vytřídit papíru, plastů, skla, jsou-li k tomu správně motivováni. Ve Starém Hradišti je to kolem 80 kg na 1 obyvatele a rok. To je přibližně 2x více než průměr republiky. Celkový výsledek je o to pozoruhodnější, že jde skutečně jen o odpad z domácností. Více ZDE.
Fulnek patří mezi města, které dlouhodobě a koncepčně rozvíjí své odpadové hospodářství. V roce 2014 se mu podařilo snížit produkci směsného komunálního odpadu v přepočtu na jednoho obyvatele již téměř na 100 kg. To je jedna z nejnižších produkcí tohoto odpadu u měst nad 5000 obyvatel. Tohoto výsledku město dosahuje celkovým nastavením systému, osvětou a motivací obyvatel. I proto dlouhodobě dosahuje úroveň recyklace přes 50 %. Více ZDE.
Dalešice jsou malá obec v Libereckém kraji (181 obyvatel, 56 obydlených domů, 29 rekreačních chalup), kde se celková produkce komunálních odpadů pohybuje kolem 100 kg na 1 obyvatele a rok a produkce zbytkového směsného odpadu pod 50 kg. Obec vykazuje vysokou úroveň recyklace bez toho, že by její rozpočet byl zatěžován zbytečnými náklady. Odpad ze zeleně mulčuje, domácnosti své bioodpady kompostují. Podle nás se jedná o dlouhodobě udržitelný model hospodaření zvláště vhodný pro malé obce. Více ZDE.
Mokré se nachází v Královéhradeckém kraji v okrese Rychnov nad Kněžnou. Jedná se o malou obec, kde žije přibližně 150 obyvatel. Díky celkovému nastavení systému má obec nízkou produkci směsného odpadu (jednu z nejnižších v celém kraji) a dosahuje i velmi dobrou úroveň recyklace. Oceňujeme i úplnost a přehlednost informací publikovaných ve zpravodajích obce. Více ZDE

Ocenit však je nutno všechny navržené kandidáty. Například výsledky města Kyjov ilustrují, jakého poklesu produkce směsného odpadu po zavedení plošného sběru bioodpadů (ZDE). Příklad Nenkovice zase dokumentuje, jak lze zvýšit množství vytříděných plastů po umístění nádob na tříděný sběr přímo u rodinných domů (ZDE).

Pořadí obcí a měst v jednotlivých skupinách (obce do 1000 obyvatel, obce od 1001 do 5000 obyvatel, města nad 5000 obyvatel) dle produkce směsného komunálního odpadu podle dat od krajských úřadů (ne všechny data byly ověřeny v dané obci).

Pořadí obcí do 1000 obyvatel dle produkce směsného komunálního odpadu v roce 2014
(uvedeny jen obce s produkcí do 60 kg na 1 obyvatele)

Pořadí obcí od 1001 do 5000 obyvatel dle produkce směsného komunálního odpadu v roce 2014
(uvedeny jen obce s produkcí do 100 kg na 1 obyvatele)

Pořadí všech měst nad 5000 obyvatel, které měli produkci směsného komunálního odpadu v roce 2014 pod 150 kg na 1 obyvatele

Zpracoval: Milan Havel, Arnika, program Toxické látky a odpady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…