Arnika: Kvůli Metropolitnímu plánu hrozí v brownfieldech zablokování výstavby

10.05.2018 16:13

Metropolitní plán má podle svých tvůrců iniciovat nový rozvoj Prahy, zejména pomocí zástavby brownfieldů[i]. Jde například o nevyužívané pozemky nádraží, ale i další bývalé industriální plochy v centru města.

Arnika: Kvůli Metropolitnímu plánu hrozí v brownfieldech zablokování výstavby
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Podle občanského spolku Arnika však ve skutečnosti hrozí, že plán buď zcela zablokuje výstavbu, nebo naopak vyvolá chaos, v němž různí vlastníci pozemků nedokážou koordinovat své projekty[ii]. Institut plánování a rozvoje totiž zapomněl zadat takzvané regulační plány a chce veškerou zodpovědnost hodit na developery a stavební úřady.

„Ve všech progresivních metropolích Evropy se nejcennější plochy v centrech zastavují s rozmyslem a tak, aby nové budovy přinesly dlouhodobý užitek celému městu, ne jen krátkodobý výdělek developerům. V českém právu je nástrojem k dosažení dohody regulační plán,” vysvětluje právnička Arniky Vendula Zahumenská.

Návrh Metropolitního plánu pro žádné území v Praze neurčuje podrobné podmínky zástavby a nepožaduje ani zpracování regulačních plánů. Výstavbu tak nebude možné koordinovat mezi různými vlastníky. Městské části navíc nebudou mít žádné páky na prosazení nezbytné veřejné vybavenosti. „Ve čtvrtích, které mají vzniknout na území brownfieldů mohou v budoucnu chybět linky hromadné dopravy, školky, ordinace lékařů nebo domovy pro seniory, nemluvě o nových parcích nebo náměstích. Který developer se dobrovolně vzdá výstavby komerční budovy na svém pozemku?,” komentuje sociolog ze spolku Arnika Václav Orcígr.

Problémem je i umístění takzvané celoměstsky významné infrastruktury. Například premiér Andrej Babiš nedávno navrhl, aby v území Bubny-Zátory vznikla nová čtvrť státních úřadů. V Praze se dlouhé roky mluví také o potřebě nové koncertní síně, novém kampusu Karlovy Univerzity nebo moderní budovy Národní knihovny. Jedním z mála dobrých příkladů posledních let je rozhodnutí o umístění Národního filmového archivu do funkcionalistické budovy Nákladového nádraží Žižkov. Stálo to však roky tvrdého vyjednávání městské části se soukromým developerem.

„Takové budovy nepostaví žádný soukromý developer bez toho, aby dostal jasné zadání a objednávku od města. Jenže město mlčí. Metropolitní plán nenavrhuje umístění ani jedné celoměstsky významné stavby. Všechno se točí kolem komerčních bytů a kanceláří. Jistě, dnes je bytů nedostatek. Jenže pokud všechny volné plochy zastavíme bytovkami, celá Praha se promění v obří sídliště bez zázemí, které každá progresivní metropole Evropy nutně potřebuje – navíc už nebude mít ani volné pozemky,” říká Martin Skalský z Arniky.

„Plánování města v západoevropských metropolích začíná u definování veřejného zájmu. Vlastníci pozemků, kteří chtějí získat povolení pro komerční záměry, jsou připraveni o koordinaci projektů jednat. Plánovací legislativy tradičně nabízí nástroje pro společné postupy při plánování a financování rozvoje, které se v principu od těch českých neliší,” doplňuje Lucie Doleželová, urbanistka působící na ČVUT v Praze. Žije a pracuje v Mnichově a specializuje se na využití brownfieldů.

Pomozte spravovat Metropolitní plán na Facebooku[iii]

Arnika připravila ve spolupráci s týmem odborníků[iv] podrobné komentáře k zásadním rizikům, která návrh Metropolitního plánu přináší. Každý týden zveřejňuje text k jednomu z těchto témat: parky a zelené plochy; doprava; školy, školky a další veřejná vybavenost; mrakodrapy a památková ochrana; dostupnost bydlení; využití brownfields, jako jsou například pozemky pražských nádraží. Arnika také sepsala pro Pražany návod[v], jak napsat připomínku k Metropolitnímu plánu. Až do konce července je poradna Arniky připravena odpovídat na dotazy.

Metropolitní plán se stane nejdůležitějším podkladem pro rozhodování stavebních úřadů a ovlivní podobu Prahy na několik příštích desetiletí. Bude mít zásadní dopad na život a majetek všech obyvatel Prahy, kteří mají právě v červenci možnost do finální podoby zasáhnout. Už teď si mohou plán prohlížet a podívat se, jak ovlivní místo jejich bydliště. Lhůta pro podání připomínek je 30 dnů a poběží od 27. června do 26. července. Arnika vysvětluje Pražanům souvislosti Metropolitního plánu na webu ZDE.

Poznámky:
[i] Studie Arniky „Brownfields v centru Prahy: kritéria udržitelného rozvoje“ ZDE
[ii] Komentář k využití brownfields podle Metropolitního plánu „Brownfields: cenná území bez regulace“ ZDE
[iii] Spravujeme Metropolitní plán na Facebooku ZDE
[iv] Tým odborníků, který se podílejí na zpracování připomínek ZDE
[v] Návod Arniky pro podávání připomínek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

16:05 Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti…