Arnika: Lehké letní osvěžení ve skleničkách s těžkými kovy

10.08.2016 13:06

Oblíbené lehké letní nápoje - ať už je to malinovka, ledová káva nebo mojito - nám můžou „ztěžknout“ v hrdle. Na vině ovšem nejsou samotné nápoje, ale skleničky, které v barevných potiscích velmi často obsahují toxické těžké kovy. Arnika v rámci kampaně Jezme bez jedů proměřila několik desítek potištěných skleniček. Zhruba dvě třetiny obsahovaly vysoké koncentrace olova a kadmia.

Arnika: Lehké letní osvěžení ve skleničkách s těžkými kovy
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Oproti porcelánovému nádobí (které Arnika prověřovala dříve) byly ve skleněných potiscích běžně naměřeny i dvojnásobné hodnoty olova. Výjimku netvoří ani barvy použité pro vykreslení dětských motivů. Arnika přitom zjistila, že existují bezpečné alternativy k těmto barvám obsahujícím jedovaté látky. Někteří výrobci a prodejci je už dokonce dobrovolně a systémově využívají. Většina se ale stále drží problematických barviv. Nedokonalá je totiž i legislativa, která jim to umožňuje. Změnit to může především tlak spotřebitelů.

„Použití neurotoxického olova nebo karcinogenního kadmia v potiscích skleniček není za situace, kdy jsou na trhu dostupné alternativy, ospravedlnitelné. Takto toxické kovy do zboží, které přichází do styku s jídlem, vůbec nepatří. Většina výrobců ovšem na naše zdraví nedbá a drží se v mantinelech, které stanovuje legislativa,“ vysvětluje vedoucí kampaně Jezme bez jedů Karolína Brabcová.

Z několika desítek prověřovaných skleniček obsahovaly zhruba dvě třetiny vysoké koncentrace olova i kadmia. Naměřeno bylo často i přes 40 000 částic z milionu (1) olova při bodovém měření XRF rentgenovým spektrometrem. To jsou průměrně asi dvojnásobné hodnoty oproti těm, které arnika v květnu objevila v porcelánovém nádobí – a už i tyto výsledky byly neblahým způsobem šokující. Přesto ani tyto výsledky paradoxně nepřekračují legislativní limity.

Tabulka s výsledky měření olova a kadmia v potiscích skleniček
(duben – srpen 2016)

„Naše výsledky jsou o to více alarmující, protože tyto potisky se na sklo nanášejí za nižších teplot než pigmenty v glazuře porcelánu. Současně je běžné, že se při použití sloupnou ať již mytím v myčce, či poškrábáním,“ říká Jitka Straková z Arniky, odbornice na těžké kovy.

Pokud bychom posuzovali tyto skleničky podle jiné legislativy (NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/628), byl by limit pro olovo překročen 80x a takové skleničky by se na našem trhu nesměly objevovat vůbec. Bohužel, toto nařízení sice platí pro předměty, které by „mohly být vkládány do úst“, skleniček se ale netýká.

Vzorky skleniček s vyšším obsahem olova pocházely většinou z menších obchodů s domácími potřebami z centra Prahy či z větších řetězců jako je obchod s domácími doplňky Nanu Nana.

Odlišný přístup od většiny výrobců a prodejců skleniček zastává IKEA: „Chceme mít pozitivní vliv na lidi i na planetu ve všem, co děláme, a chceme přispívat i ke snižování šíření nebezpečných látek. Proto používáme materiály, povrchové úpravy a výrobní postupy s co nejnižším dopadem na životní prostředí. Produkce skleněných a keramických výrobků bez příměsi olovnatých pigmentů nijak neovlivňuje kvalitu produktu, a proto jsme od roku 2006 zavedli bezolovnaté potisky. Dnes lze při použití organických barviv dosáhnout stejných barev, které dříve vyžadovaly použití olovnatých nebo kadmiových pigmentů. Z hlediska nákladů i náročnosti výroby jsou nároky stejné. Jediným rozdílem je, že olovnaté sklo má vyšší index lomu než bezolovnaté a je tedy více lesklé,“ říká Vladimír Víšek ze společnosti IKEA.

Zásadní je nyní tlak spotřebitelů. Výzvu Jezme bez jedů! může podepsat kdokoli, kdo chce tuzemské výrobce, dovozce a prodejce nádobí přesvědčit, že vyhnout se ve svých výrobcích a zboží toxickým látkám stojí za to. Alternativy jsou nejen technicky dostupné, ale i už i prověřené trhem - jak dokazují pozitivní výjimky. Držet se barev obsahujících těžké kovy je tak podle Arniky bezpředmětné a svým způsobem dokonce neomluvitelné. Výzvu Jezme bez jedů! Naleznete ZDE.

Poznámka:
1) ppm: jednotky udávající koncentraci sledované látky nebo prvku (v našem případě olova nebo kadmia) na milion částic měřeného materiálu (v našem případě barevného potisku)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…