Arnika: Ministr Brabec přislíbil větší kontrolu a zpřísnění kontroly úniků kyanidů a dalších toxických látek

15.11.2020 15:07

Ministr reagoval na výzvu Arniky a během schůze Poslanecké sněmovny (1) slíbil zpřísnění monitoringu a nakládání s vysoce toxickými kyanidy (2). Petice Řeky bez jedů (3), jejímž cílem je zabránit haváriím, k jaké došlo nedávno na Bečvě, k dnešnímu dni podepsalo více než šest tisíc lidí.

Arnika: Ministr Brabec přislíbil větší kontrolu a zpřísnění kontroly úniků kyanidů a dalších toxických látek
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

„Legislativu chceme také upravit v oblasti vypouštění a ohlašování látek znečišťovateli do toku. Můžeme snížit ohlašovací prahy nebo rozšířit vějíř sledovaných látek, aby znečišťovatelé byli pod větší veřejnou kontrolou. Několik let máme vytvořenou funkční pracovní skupinu, ve které jsou zastoupeni jak znečišťovatelé, tak nevládní organizace, například Arnika, zaměřenou právě na úpravy legislativy týkající se látek vypouštěných do životního prostředí. Tam také diskutujeme monitoring a limity látek, jako jsou kyanidy, měď, nikl a další,“ uvedl doslovně ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

K lepší kontrole a zvýšení vyzval vládu také Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny, který se konal 4. listopadu 2020. Během zasedání výboru, kterého se zúčastnil i ministr Brabec, požadavky výzvy Řeky bez jedů osobně poslancům představil Jindřich Petrlík z Arniky (4). Šlo konkrétně o zpřísnění ohlašovacích prahů pro kyanidy do Integrovaného registru znečišťování (IRZ) a zařazení perfluoralkylovaných látek (PFAS) (5) na seznam látek ohlašovaných v únicích do vody a v odpadech do IRZ (6).

„Jsem rád, že pan ministr naše žádosti vyslyšel. Jsem přesvědčen, že přísnější kontrola úniků pomůže ekologickým katastrofám, jakou byla otrava Bečvy, zabránit,” řekl Kamil Repeš z Arniky.

Pátrání po viníkovi ekologické havárie na Bečvě nadále pokračuje. Podle ministra Brabce pachateli hrozí trest odnětí svobody na 1 až 8 let, zákaz činnosti a dále podle vodního zákona pokuta do 5 milionů korun.

Budoucnost vidíme bez jedů.

Poznámky:
1) Záznam z jednání v Poslanecké sněmovně ZDE
2) Více o kyanidech ZDE
3) Výzva Řeky bez jedů ZDE
4) arnika.org: Poslanci na základě výzvy Arniky žádají zpřísnění kontroly úniků kyanidů (ZDE)
5) Mezi nejznámější PFAS patří PFOA (ZDE) a PFOS (ZDE)
6) Více o Integrovaném registru znečišťování ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…