Arnika: Ministr chce vyjednat kompenzace za jez u Děčína v zahraničí. Podle EK jsou nepřijatelné

22.11.2018 12:54

Ministr životního prostředí Brabec slíbil, že s německou vládou a Evropskou komisí projedná, zda je možné kompenzovat zničení přírody výstavbou jezu u Děčína mezistátně. To má ale háček.

Arnika: Ministr chce vyjednat kompenzace za jez u Děčína v zahraničí. Podle EK jsou nepřijatelné
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Podle podmínek Evropské komise i samotného Ministerstva životního prostředí je takový postup k ochraně přírody nepřijatelný. Ministr Brabec pouze přináší sliby, které nemůže splnit. Správa národního parku České Švýcarsko minulý pátek kompenzační opatření odmítla[i]. Její klíčové rozhodnutí musí česká vláda respektovat a přípravy vybudování plavebního stupně u Děčína zastavit.

„Ministr Brabec chce vyjednat, abychom si výstavbou jezu zničili unikátní přírodu kolem Labe, kterou pak budeme chránit v zahraničí? To je přeci absurdní. Arnika dlouhá léta upozorňuje, že Labskou přírodu nahradit nelze. Jsme rádi, že Správa Národního parku České Švýcarsko má stejný názor a pomůže nejcennější druhy chránit. To by si měla vláda uvědomit a od plánů na výstavbu jezu upustit,“ komentuje situaci Nikol Krejčová expertka na management ochrany přírody.

Příroda kolem dolního Labe je chráněna evropskou legislativou v rámci celoveropské sítě Natura 2000. Metodika ke směrnici o Natuře 2000[ii], ale i metodika Ministerstva životního prostředí[iii] kompenzace za zničení přírody v zahraničí odmítá. Další jednání a hledání cest, jak postavit jez u Děčína tudíž postrádají jakýkoliv smysl.

Správa Národního parku České Švýcarsko vypracovala odborné stanovisko ke Koncepci vodní dopravy na žádost vlády a zabývá se vlivy jezu na přírodu na celém toku dolního Labe. Opírá se o odborné studie České zemědělské univerzity[iv], Masarykovy univerzity v Brně[v], Agentury ochrany přírody a krajiny[vi] a Ostravské univerzity[vii], České botanické společnosti[viii] a České entomologické společnosti[ix].

Děčínský jez by splavnost dolního Labe stejně nezajistil. Ve svém prohlášení to přiznal i náměstek děčínského primátora územní a investiční rozvoj Vladislav Raška a dodal, že ke splavnění dolního Labe by bylo potřeba postavit ještě jedno vodní dílo[x]. Labe má posledních pět let kvůli suchu extrémně nízkou hladinu a paralyzuje lodní dopravu po většinu roku. Náklad se bude i nadále vozit po železnici.

Poznámky:
[i] Stanovisko Správy NP České Švýcarsko k žádosti o stanovení kompenzačních opatření ZDE
[ii] Metodika o směrnici o Natura 2000 ZDE
[iii] Metodika hodnocení významnosti vlivů při posuzování podle § 45i zákona o ochraně přírody a krajiny ZDE
[iv] Studie Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity ZDE
[v] Studie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně ZDE
[vi] Stanovisko Agentury ochrany přírody a krajiny ZDE
[vii] Stanovisko Doc. RNDr. J. Hradeckého, Ph.D. z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity ZDE
[viii] Stanovisko České botanické společnosti ZDE
[ix] Stanovisko České společnosti entomologické ZDE
[x] denik.cz: Doprava prý bude skomírat. Příznivci jezu chtějí zvrátit verdikt Národního parku (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…