Arnika: Na natření dolnotošanovické aleje bezpečnostními pruhy přispěli lidé z celého Česka

10.09.2013 11:26

Bezpečná jízda alejemi a zachování staletých stromů podél silnic leží na srdci řadě lidí v celém Česku.

Arnika: Na natření dolnotošanovické aleje bezpečnostními pruhy přispěli lidé z celého Česka
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Za jediný měsíc (1) se totiž vybralo více než 40 tisíc korun, které umožní opatřit 80 jírovců bílými pruhy v aleji poblíž zámku Dolní Tošanovice na Frýdecko-Místecku (2). Na Plechovku pro alej (3) prozatím přispělo přes 150 lidí ze všech krajů České republiky Pracovníci a dobrovolníci z Arniky tak budou moct natřít mezi 4. a 6. říjnem stromy bílými bezpečnostními pruhy, které významně zvyšují bezpečnost pro řidiče – zejména za tmy nebo zhoršené viditelnosti jim totiž pomáhají držet správný směr (4).

„Děkujeme všem, kteří na Plechovku pro dolnotošanovickou alej přispěli, i všem těm, kteří peníze stále posílají. Díky dalším financím budeme schopni natřít ne jednu, ale hned dvě aleje. Rádi bychom proto požádali, aby nám lidé poslali tipy, které aleje okolo silnic by si bílé pruhy zasloužily. Výrazné bílé pruhy totiž významně přispívají k pasivní bezpečnosti, stromy je už z daleka vidět a řidičům ukazují cestu. Neocenitelné jsou hlavně za tmy nebo při zhoršené viditelnosti,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Po zkušenostech z předchozích natírání se ekologové rozhodli, že nejlepší bude použít vodou ředitelnou netoxickou bílou barvu Balakryl. „Na Plechovkou pro alej může přispět opravdu každý. Na natření jednoho stromu potřebujeme jednu plechovku barvy za sto devadesát korun, což je také nejnižší částka, kterou mohou lidé přispět,“ dodává Klemensová.

Stromořadí okolo cest, které se lidé rozhodnou doporučit k natření, mohou také přihlásit do ankety Alej roku 2013. Vybírat vhodnou kandidátku na další bezpečnostní pruhy totiž bude ekologická organizace vybírat i z kandidátek na letošní ocenění. Přihlašovat aleje do soutěžní ankety mohou lidé prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Stačí zaslat 1-3 fotografie (nejlépe ve formátu JPEG) a k nim připojit stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost. Nejpopulárnější alej pak vyberou svým hlasováním na internetu sami lidé – tato část ankety bude spuštěna na konci září.

„Stromy rostoucí v alejích podél silnic bývají viněny z toho, že způsobují dopravní nehody. Příčina je ale jinde, protože je to především nepozornost řidičů, neopatrná jízda a nepřiměřená rychlost jízdy, jak dokládají policejní statistiky. K větší bezpečnosti provozu v alejích může přispět kromě bezpečnostních nátěrů s odrazkami i dopravní značení či instalace svodidel,“ vysvětluje mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Natírání aleje na severu Moravy bude probíhat od 4. do 6. října a dárci samozřejmě budou mít možnost, aby si „svůj“ strom natřeli. Arnika také průběžně informuje, jak se daří peníze vybírat, a to přímo na webové stránce http://arnika.org/plechovka-pro-alej. Nevládní organizace už tento způsob pomoci alejím v minulosti použila, když získávala peníze na nátěr aleje z Třeště do Růžené na Vysočině (5). Díky Plechovce pro alej se tehdy povedlo natřít dokonce o jedno stromořadí více, než bylo původně v plánu a i letošní ročník slibuje podobný scénář. Natírání kmenů stromů u silnic bylo v minulosti samozřejmostí, v posledních desetiletích se na něj však pozapomíná.

Poznámky:

(1) Akce „Plechovka pro alej“ byla spuštěna tiskovou zprávou „Koupí plechovky s barvou pomůžete zvýšit bezpečnost dolnotošanovické aleje“ ze dne 7. srpna 2013: http://arnika.org/koupi-plechovky-s-barvou-pomuzete-zvysit-bezpecnost-dolnotosanovicke-aleje

(2) Umístění aleje je patrné na leteckém snímku mapového portálu Mapy.cz: http://www.mapy.cz/#!x=18.490522?y=49.692132&z=13&l=15&rp=m&m=9qfddxVkJXeyogXReXT-MfWjgaL

(3) Více informací o akci „Plechovka pro alej“ je k dispozici na http://arnika.org/plechovka-pro-alej

(4) Další tipy, jak lze zvýšit bezpečnost silničního provozu v alejích jsou k dispozici na webu Arniky: http://arnika.org/jak-zvysit-bezpecnost

(5) Bližší informace jsou k dispozici ve videu na http://arnika.org/natirani-stromu-v-aleji-u-treste 

Partneři ankety Alej roku 2013:

Centrum FotoŠkoda
Regionální deník
HaBalon
Bushman
Nakladatelství Mladá fronta
Dřevotvar
Botanická zahrada hl. m. Prahy
Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UK
PRO-BIO
Hračkárna.cz
Nakladatelství MH
Výstaviště FLORA Olomouc
Ruční papírna Velké Losiny
AXIDA s.r.o.
Akademická realitní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…