Arnika: Obce s nejnižší produkcí odpadů získaly Odpadového oskara

01.06.2018 16:10

Spolek Arnika letos po čtvrté ocenil obce s nejnižší produkcí směsného komunálního odpadu do 150 kg na osobu za rok. Zcela nejméně směsných odpadů vyhodí obyvatelé obce Lány (kraj Vysočina), která zároveň zvítězila v kategorii sídel do 1000 obyvatel.

Arnika: Obce s nejnižší produkcí odpadů získaly Odpadového oskara
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

V kategorii obcí do 5000 obyvatel získala prvenství Štítná nad Vláří-Popov ve Zlínském kraji. Zlato mezi obcemi nad 5000 obyvatel vybojovala Kdyně v Plzeňském kraji. Odborná komise v letošním ročníku jako nejinspirativnější příklady zvolila Jihlavu (kraj Vysočina), Nezvěstice (Plzeňský kraj) a Mikulčice (Jihomoravský kraj).

Vynikající výsledky jsou důkazem efektivního nastavení odpadového hospodářství, podmínek pro třídění včetně bioodpadu a motivace obyvatel.

Výsledky celorepublikového kola

Kategorie

Obec

Kraj

Počet obyvatel

Průměrné množství SKO v kg za rok

Do 1000 obyv.

Lány

Vysočina

52

26,0

1001-5000 obyv.

Štítná nad Vláří-Popov

Zlínský

2184

36,0

Nad 5000 obyv.

Kdyně

Plzeňský

5278

90,3

Vysoká produkce směsného odpadu je hlavním problémem v oblasti nakládání s odpady v ČR. Velké množství směsného odpadu končí v popelnicích, a proto neplníme požadavky evropské legislativy.

„Budeme mít hodně práce s naplňováním cílů oběhového hospodářství, které letos v květnu schválil Evropský parlament. Abychom v roce 2025 dosáhli úrovně recyklace 55 %, bude nutné oproti současnosti vytřídit 1 milión tun komunálních odpadů. Oceněné obce už této úrovně často dosahují,“ říká odborník Arniky na odpadové hospodářství Ing. Milan Havel.

Jedním z cílů soutěže je starostům a veřejnosti ukázat, že dosáhnout cílů oběhového hospodářství je možné a co všechno je možné proto udělat. Čím méně vzniká směsného odpadu, tím méně je nutné rozšiřovat skládky nebo stavět zbytečné spalovny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…