Arnika: Pražané se postavili proti plánům na přehuštěnou čtvrť pro bohaté

24.02.2021 18:47

Doslova přes víkend se více než tisícovka obyvatel z celé Prahy semkla a prostřednictvím spolku Arnika podala závazné námitky (1) ke změně územního plánu (2) a žádají magistrát o radikální přepracování. Nelíbí se jim plány na masivní zástavbu (3) bez záruk dostupnosti bydlení a oprávněně se obávají enormního nárůstu dopravy a nedostatku veřejné vybavenosti.

Arnika: Pražané se postavili proti plánům na přehuštěnou čtvrť pro bohaté
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Včera byl poslední den, kdy mohou občané vznést své připomínky ke změně územního plánu 2600 (4), která umožní zástavbu rozsáhlého brownfieldu a ovlivní podobu celého Žižkova na několik dalších desítek let.

“Pražané si přejí, aby u nákladového nádraží vyrostla čtvrť, ve které budou chtít bydlet a pracovat, nikoliv další investiční byty pro zahraniční vlastníky. Více než tisíc lidí podepsaných pod shodnými závaznými námitkami je toho hodně silnými důkazem,” říká Václav Orcígr z Arniky.

Velmi komplexní a rozsáhlé námitky zpracovala Arnika ve spolupráci se spolkem AutoMat a platformou Paměť města. Magistrátu je předložila s pověřením občanů (5) hlavního města, kteří z vlastní iniciativy na Žižkově založili sběrná místa a navzdory nepříznivým podmínkám během pandemie nasbírali fyzické podpisy, kterých k pověření Arniky bylo potřeba alespoň dvě stě.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

Obyvatelé Prahy především požadují, aby město s developery zajistili chybějící závazný podíl dostupného bydlení, například formou baugruppe po vzoru německých měst, nájemního městského bydlení a sociálního bydlení pro potřebné. Tyto záruky dostupného bydlení však musí být závaznou podmínkou vydání změny územního plánu.

Lidem vadí, že v nové čtvrti pro 25 tisíc obyvatel budou domy hodně nahuštěné na sebe, bude scházet vybavenost pro sociální služby, sport a volný čas, hřiště pro děti nebo lokální obchody a služby. Pro základní školu je navíc vymezen absolutně nevyhovující drobný pozemek v přímém sousedství plánované Jarovské třídy, na který se školní budova i s hřištěm jednoduše nevejdou. V místě, kde má vyrůst několik tisíc bytů bude také potřeba mnohem razantněji ulevit dopravě a zamezit nadměrné zátěži způsobené nákladními auty, než jak navrhují současné plány.

Současný návrh na změnu územního plánu je tímto zcela v rozporu se samotným důvodem stavební uzávěry, jejímž cílem bylo “zamezit nové nekoncepční výstavbě v dané oblasti, která by zabránila vybudování jednotně komponované městské čtvrti.”

Magistrát a Institut plánování a rozvoje budou mít čas do konce června 2021 na zapracování připomínek z veřejného projednání. Na podzim změnu projedná výbor pro životní prostředí a rada hlavního města. V prosinci o schválení a sejmutí stavební uzávěry rozhodne zastupitelstvo.

Chceme, aby Praha byla příjemná pro život a dostupná všem.

Poznámky:
1) Námitky, které podává Arnika jako zástupce veřejnosti jsou přílohou tiskové zprávy nebo na webu ZDE
2) Přenos veřejného projednání změny územního plánu 2600 ZDE
3) Územní studie NNŽ ZDE
4) Oznámení o zahájení řízení o vydání celoměstsky významné změny Z 2600/00 ZDE
5) Podle § 23 stavebního zákona je zástupce veřejnosti při splnění podmínek oprávněn reprezentovat a hájit shodný zájem občanů obce, kteří uplatňují shodnou připomínku a zmocnili jej k podání námitky. Na rozdíl od připomínek jsou námitky vypořádány jednotlivě, lze podat žalobu proti rozhodnutí o námitkách, lze podat žalobu na zrušení změny celé změny územního plánu či její části. Více v Občanově průvodci po územním plánu (po novele stavebního zákona) ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …