Arnika: Řeky živé a bez přehrad, žádají vědci a aktivisté na premiérovém setkání

11.10.2018 19:23

Bosna a Hercegovina hostila vůbec první celoevropské setkání “River Summit” s cílem zastavit ničení vodních toků a vrátit řekám volnost. Na návrzích řádného postupu se shodli odborníci, místní lidé i nevládní organizace včetně české Arniky. Jejich snahou je pomoci úspěšné realizaci cílů vodního hospodářství EU vytyčených na rok 2027.

Arnika: Řeky živé a bez přehrad, žádají vědci a aktivisté na premiérovém setkání
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

 

Omezte podporu vodních elektráren a zajistěte právo lidí na zdravé životní prostředí, žádá 250 účastníků z více než 30 zemí v přijaté deklaraci. Ta je adresována Evropské komisi, Evropskému parlamentu, zástupcům energetického průmyslu, Evropské bance pro obnovu a rozvoj, Evropské investiční bance a hlavám států všech evropských zemí.

Podle koordinátorky kampaně Balkánské řeky nedáme!, Zuzany Vachůnové, se začíná formovat silné evropské hnutí.“Setkání se zúčastnili lidé s nejrůznějším zaměřením - od aktivistů a rybářů přes novináře či akademiky. Řeky nestačí jen chránit, musíme je i aktivně vracet do původního stavu. Přitom všem je třeba myslet především na místní komunity, které jsou stavbou nových vodních děl nejvíce ohroženy,” shrnula odbornice spolku Arnika myšlenky mezinárodního setkání.

Na ochraně divokých řek spolupracuje česká organizace už druhým rokem s bosensko-hercegovinským Centrem pro životní prostředí. V rámci projektu podpořeným Programem transformační spolupráce MZV ČR společně usilují o zastavení masivní výstavby přehrad, kterých má jen v Bosně a Hercegovině vyrůst přes tři sta.

"Využívání vodní energie je destruktivní a zastaralá technologie, která dnes může být snadno nahrazena moderními obnovitelnými zdroji, jakým je třeba energie solární," uvedla pro server RiverWatch předsedkyně organizace Nataša Crnković.

Živé řeky mizí

Bezmála dvě třetiny řek na kontinentu jsou ve špatném ekologickém stavu a podle Evropské environmentální kanceláře (EEB) již nedokáží udržovat funkční ekosystémy.

Jen v EU je podle ekologů registrováno přes 25 000 vodních elektráren. V tomto čísle však nejsou zahrnuty “malé” vodní elektrárny - reálné množství je tedy mnohem vyšší.

Regulace vodních toků s sebou přináší řadu nevratných problémů. Kromě přímých zásahů do životního prostředí jsou přehrady významným zdrojem emisí skleníkových plynů. Přímými nebo nepřímými dopady těchto staveb navíc trpí na celém světě 500 až 750 milionů lidí.

Česká republika nepatří mezi příkladné státy - o stavbě nových vodních děl se u nás stále uvažuje. Jednou z velkých kauz jsou plavební stupně Děčín a Přelouč, jejichž zbudování na Labi prosazuje i česká vláda. Přínos jezů je však značně diskutabilní. Obě místa se přitom nacházejí v přírodně významných lokalitách a jsou předmětem zájmu sítě Natura 2000.

Další konference River Summit je naplánována do Portugalska na rok 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…