Arnika: Tisíce lidí žádají zastavení spalovny v Mělníku

27.03.2018 16:57

Vláda Andreje Babiše ve středu 28. března navštíví elektrárnu Mělník, kde se plánuje výstavba obří spalovny komunálního odpadu. Zástupci petičního výboru STOP spalovně Mělník přivítají premiéra a ministry peticí s téměř 3000 podpisy a velikonoční nadílkou – vajec bez dioxinů.

Arnika: Tisíce lidí žádají zastavení spalovny v Mělníku
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

V rámci návštěvy Středočeského kraje ve středu 28. března zavítají členové vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem do mělnické elektrárny, v jejímž areálu by měla vzniknout diskutovaná spalovna odpadů. Proti výstavbě se v regionu strhla vlna odporu: „Občané už tak těžce zkoušených okolních obcí se snaží proti dalšímu zdroji znečištění bránit. V současné době petici proti spalovně podepsalo bezmála 3000 lidí a podpisy stále přibývají,“ uvádí Hana Beranová z iniciativy STOP spalovně Mělník.

Členové iniciativy se proto chystají předat podpisové archy přímo zástupcům vlády a symbolickým dárkem zároveň vyjádří své obavy z možných rizik spalování odpadů: „Panu premiérovi a ministrům předáme vejce od slepic chovaných na dohled od elektrárny vyzdobená nápisy ZATÍM BEZ DIOXINŮ,“ dodává Kristýna Hypšová z nedaleké Vlíněvse.

Plánovaná spalovna komunálních odpadů s kapacitou 320 000 tun ročně bude využívat odpad z celého Středočeského kraje a částí krajů Libereckého a Ústeckého. Stane se tak největším zařízením v České republice. Její výstavba je přitom zcela zbytečná. Politici se na celoevropské úrovni shodli na ústupu od skládkování, které bychom měli nahradit recyklací. „Právě dokončované nové evropské směrnice počítají minimálně s 65% recyklací v roce 2035. Studie Hnutí DUHA z roku 2016[1] propočítala, že v Česku při 65% míře recyklace nebude žádná spalovna v Mělníku potřebná,“ řekl Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA.

„Během projednání vlivů na životní prostředí lidé znalí poměrů ve středních Čechách zdůrazňovali, že odpady z jižní poloviny Středočeského kraje bude kvůli špatné dopravní infrastruktuře k Mělníku těžké dostat. Spalovna je tedy nesmyslně předimenzovaná a navíc bude produkovat toxický popílek a popel. Bude tedy stejně potřebovat skládku. Ptáme se proto vlády, zda není lepší odpad zredukovat ekologičtější cestou než jeho spálením,“ doplňuje Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady spolku Arnika.

Poznámka:
[1] Studie Hnutí DUHA „Skutečně potřebné kapacity pro energetické využití odpadu v ČR“ ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…