Arnika: V Bělorusku probíhá zatýkání ekologických aktivistek. Vyzýváme k zastavení perzekucí

09.09.2020 8:24

V uplynulých třech dnech se represivní složky běloruského státu pokoušejí zadržet členky rady ekologické organizace Ecohome.

Arnika: V Bělorusku probíhá zatýkání ekologických aktivistek. Vyzýváme k zastavení perzekucí
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Podle nevládní organizace Arnika, která s Ecohome dlouhodobě spolupracuje, zneužívá běloruský stát a jeho bezpečnostní složky současné politické situace k perzekucím všech nepohodlných osob pod smyšlenými záminkami. “Vyzýváme k zastavení perzekucí ekologických aktivistů i okamžitému propuštění Iriny Sukhy,” zní z Arniky.

„Ecohome je lídrem běloruského protijaderného hnutí, které bylo jedním z nejsilnějších projevů občanské společnosti v uplynulé dekádě. Stát ekologické aktivisty perzekuoval dlouhodobě, jak potvrdilo prošetřování Compliance Committee mezinárodní Aarhuské úmluvy. Obáváme se, že se režim pokouší využít nepřehledné situace v době masivních protestů občanské společnosti proti zfalšování výsledků prezidentských voleb k vyřizování účtů se svými kritiky a jakkoliv nepohodlnými osobami,“ říká předseda sdružení Arnika a vedoucí Centra pro podporu občanů Martin Skalský. 

Významná ekologická aktivistka, zakladatelka jedné z nejvlivnějších běloruských nevládních organizací Ecohome Irina Sukhy, byla podle vyjádření přátel a spolupracovníků v neděli 6. září 2020 zadržena v jejím bytě v Minsku. Dva maskovaní muži a třetí, který se představil jako policista, aktivistku zadrželi s odůvodněním, že se měla účastnit nepovoleného veřejného shromáždění a odvezli ji do cely předběžného zadržení. Z bytu při domovní prohlídce zabavili počítač, mobilní telefon a internetový router. V pondělí 7. září pak proběhl za účasti asi dvou desítek zástupců veřejnosti online soudní proces, při němž vyšlo najevo, že v době, kdy se Irina Sukhy měla údajně účastnit nepovoleného shromáždění, cestovala autem na chatu, což potvrdilo několik osob. Další soudní stání má proběhnout v těchto dnech. V pondělí 7. září se navíc příslušníci policie pokoušeli dostat do bytu Ksenie Maljukové, členky výboru nevládní organizace Ecohome, v úterý 8. září pak došlo k podobnému pokusu v bytě další členky výboru organizace Ecohome Maryny Dubiny. Ksenii Maljukové i Maryně Dubině se z bytů podařilo před zadržením odejít.  

Arnika se dnes obrátila dopisem na běloruské úřady i mezinárodní organizace s výzvou o zastavení perzekucí ekologických aktivistů a okamžité propuštění Iriny Sukhy. „Zadržení Iriny Sukhy a pokus o zadržení dalších členek výboru organizace Ecohome zřejmě souvisí s finální fází příprav na spuštění jaderné elektrárny u obce Ostrovets. Právě Ecohome dlouhodobě upozorňuje na bezpečnostní i environmentální rizika tohoto projektu. V době politické nestability Běloruska by mělo mezinárodní společenství varování běloruských aktivistek věnovat pozornost naléhavěji než dříve,“ dodává Skalský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…