Arnika: Vyloučením spolků z rozhodování o budově u Masarykova nádraží úřady podle ombudsmana vážně pochybily

17.04.2021 10:59

K záměru Penty se měly ve všech rozhodovacích řízeních vyjadřovat zapojené spolky. Stavební úřad Prahy 1 a Magistrát hlavního města Prahy však spolky z řízení nezákonně vyloučily (1), říká ombudsman Stanislav Křeček.

Arnika: Vyloučením spolků z rozhodování o budově u Masarykova nádraží úřady podle ombudsmana vážně pochybily
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Úřady také zaúkoloval, aby do třiceti dnů připravily opatření k nápravě. Veřejný ochránce práv dal za pravdu spolkům Arnika, AutoMat a Klubu Za starou Prahu, že měly mít možnost se do rozhodování zapojit a uplatnit své námitky v územním a stavebním řízení.

“Na pochybení úřadů upozorňuje veřejný ochránce práv i Městský soud v Praze. Věříme, že úřady svou chybu co nejdříve napraví, abychom zákonnou cestou mohli prosadit úpravy projektu a zmírnit jeho enormní negativní dopady na centrum Prahy, dokud je čas,” říká Václav Orcígr z Arniky.

Chyba úřadů spočívá v tom, že Penta provedla kosmetické úpravy v záměru, který dříve prošel hodnocením vlivu na životní prostředí EIA za účasti spolků. Po snížení hlavní budovy o dva metry a dalších drobných změnách, považovaly úřady záměr za odlišný, který na hodnocení EIA nenavazuje, a spolky z dalších řízení vyloučily. Ombudsman stavebnímu úřadu také vytkl, že se určením okruhu účastníků územního řízení zabýval nedostatečně. Následně vyzval starostu Prahy 1 Petra Hejmu a ředitele magistrátu Martina Kubelku, aby mu do 30 dnů sdělili, jaké kroky učiní k nápravě situace.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Arnika se kvůli záměrnému a nezákonnému ignorování spolků v povolovacích řízeních s pražským magistrátem soudí. Než však Městský soud v Praze rozhodl o odkladném účinku (2), úřady stavbu povolily.

Podle Stanislava Křečka je podezřelá také nezvykle krátká lhůta, ve které bylo vydáno územní rozhodnutí a stavební povolení. Arnika dříve upozornila (3) na to, že menší stavby povolují úředníci řadu měsíců. V případě Masarykova nádraží jim stačilo na kontrolu dokumentace rozsáhlého projektu a dodržení stanovisek dotčených orgánů pouhých dvanáct pracovních dní a stavbu bleskově povolili. To podle ombudsmana vyvolává pochybnosti o tom, zda všechny procesy proběhly v souladu se zákony a s principy dobré správy.

Chceme, aby Praha byla příjemná pro život a dostupná všem.

Poznámky
1) Stavební úřad Prahy 1 vyloučil kritiky z územního řízení o projektu Zahy Hadid u Masarykova nádraží ZDE
2) Usnesení Městského soudu v Praze ZDE
3) Bleskové povolení od úřadů: Penta staví u Masaryčky nezákonně ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…