Arnika: Zpomalme na silnicích, zachráníme stromy i lidské životy

20.02.2021 7:33

Tragickým koncům na silnicích se dá předejít jinak než plošným kácením většinou zdravých stromů. Na vině je příliš riskantní jízda, proto je při průjezdu alejemi potřeba zpomalit. Pomůže také zviditelnit kmeny stromů a na některých místech ochrana svodidly. Zachráníme nejen stromy mizející z české krajiny, zabráníme i zbytečným ztrátám na lidských životech.

Arnika: Zpomalme na silnicích, zachráníme stromy i lidské životy
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

“Určitě se shodneme, že cesty by měly být bezpečné. Bezpečnosti ale dosáhneme především odpovědnou jízdou. Poučme se od Francie, Německa a dalších západních zemích, kde stromy kolem silnic nekácí a přesto se v nich jezdí bezpečně,” říká Marcela Klemensová z Arniky.

Nárazem do stromu loni přišlo o život 65 lidí ze 460 obětí dopravních nehod (1). Důvodem byla nepozornost, vysoká rychlost, nezvládnutí jízdy a vjetí do protisměru. Až na malé výkyvy se statistiky dlouhodobě nemění a každý rok zůstávají na podobné úrovni.

Pro snížení počtu nehod (2) končící nárazem do stromu se nabízí hned několik opatření, které je potřeba velmi důrazně vymáhat. Konkrétně jde o snížení rychlosti při průjezdu alejemi, zákaz předjíždění, oddělení stromů svodidly na rizikových místech, zviditelnění kmenů reflexními prvky a v neposlední řadě zpřísnění pokut za nedodržování pravidel.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Francouzský výzkum (3) okresních silnic před časem odhalil, že v okresech s desetkrát vyšší hustotou alejí bylo dokonce zaznamenáno třikrát nižší riziko nehodovosti. Zjistilo se, že aleje indikují zatáčky, křižovatky a vjezdy k aglomeracím mnohem lépe než dopravní značky. Zvyšují také možnost předvídat, kterým směrem silnice povede krajinou. A to nejen za běžných podmínek, ale i za deště a sněžení či v noci. Vyplynulo to z údajů francouzského Úřadu pro sledování bezpečnosti silničního provozu.

Mezi českými řidiči stále panuje přesvědčení, že stromy představují hrozbu. Proto se na místo důslednější prevence riskantní rychlé jízdy uvažuje pouze o plošném kácení (4) stromů bez náhrady. Často to odnáší i zdravé porosty, které bezprostředně provoz neohrožují. Obětováním alejí však vznikají výrazné škody – od narušení tradičního vzhledu krajiny, zničení kulturního dědictví až po nevratné zhoršení životního prostředí.

V České republice mají údržbu komunikací včetně pravidelné kontroly a péče o stromy na starosti příslušné správy silnic. Ke kácení mohou přistoupit jen u nemocných dřevin nebo u těch, které svými kořeny zasahují do tělesa komunikace. Vždy ale až po vyhodnocení stavu stromu odborníkem a vždy s odpovídající náhradní výsadbou, které se správy nezřídka vyhýbají.

Ze statistik (5) vyplývá, že kácení podél silnic převažuje a stromů ubývá. Tři vykácené stromy loni nahradily jen dvě sazenice a většinou se sázelo na jiných místech. Často se kácí bez náhradní výsadby, na území celé republiky stromů podél cest dlouhodobě ubývá a mizí tak levná a účinná ochrana před extrémními teplotami, suchem a prachem i naše historické dědictví.

Stromy jsou součástí krajiny a měst, ve kterých žijeme.

Poznámky:
1) Aleje.org: Dopravní nehody ZDE
2) Aleje.org: Jak zvýšit bezpečnost ZDE
3) Aleje.org: Aleje a bezpečnost silničního provozu ve Francii ZDE
4) Aleje.org: Plošné kácení alejí ZDE
5) Arnika.org: V deseti krajích se podél silnic převážně kácí. Sazenice nestačí nahrazovat padlé stromy ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…