Arnika opakovaně vyzývá k zastavení perzekucí v Bělorusku

09.10.2020 18:44

Ke třinácti dnům vězení byla včera odsouzena Marina Dubina z významné organizace Ekodom (1), která v zemi bojuje proti výstavbě jaderné elektrárny. Arnika opět vyzývá běloruské úřady k zastavení perzekucí (2) a obrací se na mezinárodní a mezivládní organizace, aby nejen případ Mariny Dubiny sledovaly a zasadily se o propuštění aktivistky na svobodu.

Arnika opakovaně vyzývá k zastavení perzekucí v Bělorusku
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

„Běloruské protijaderné hnutí vedené Ekodomem bylo jedním z nejsilnějších projevů občanského protestu v uplynulé dekádě. Režim nyní využívá situace v době masivních protestů proti zfalšování výsledků prezidentských voleb k vyřizování účtů se svými kritiky a jakkoliv nepohodlnými osobami,“ říká předseda sdružení Arnika a vedoucí Centra pro podporu občanů Martin Skalský.

Stát ekologické aktivisty perzekuoval dlouhodobě, jak potvrdilo prošetřování Compliance Committee mezinárodní Aarhuské úmluvy. Běloruská policie a soudy nyní masově trestají občany za účast v „nepovolených“ protirežimních demonstracích, což je podle tamních zákonů trestným činem. Na základě smyšleného obvinění byla na pět dní zadržena významná aktivistka a zakladatelka Ekodom Irina Sukhy (3).

Marina Dubina byla obviněna za účast na nepovolené demonstraci v Minsku z 23. září i přes svědectví a důkazy potvrzující, že tou dobou byla v Brestu. Policie následně přepsala datum v protokolu na 23. srpna. Dubina svou účast na srpnové demonstraci nepopírá, avšak přes nedostatek důkazů a mnohým nesrovnalostem ji soud odsoudil k pobytu ve vězení. Propuštěna má být v pondělí 19. října.

Pro více informací prosím kontaktujte Markétu Dosoudilovou (PR zahraničních projektů: marketa.dosoudilova@arnika.org, +420 776 669 009).

Poznámky:

1) Ecohome-ngo.by: Marina Dubina is arrested for 13 days ZDE

2) Arnika.org: V Bělorusku probíhá zatýkání ekologických aktivistek. Arnika vyzývá k zastavení perzekucí ZDE

3) Arnika.org: Nahodile zadržena, po 5 dnech propuštěna: Ekoaktivistka Irina Sukhy strávila téměř týden ve vazbě kvůli účasti na poklidném protestu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…